Nu este localnic care să nu fie văzut de câteva ori pe zi cu bidoanele de apă pe drum. Oamenii spun că au nevoie, în medie, de cel puţin 50 de litri de apă pe zi. Ion Cercel se bucură de bunăvoinţa unor vecini care au fântână şi aduce apă de la ei.
"La ce o folosiţi pe asta, acum? La spălat, la mâncare, la mai multe. Spălaţi vase cu ea? Şi vase şi rufe, facem şi mâncare", spune un localnic.
"Cu animale cu tot luăm la 100 de litri de apă. 100 de litri de apă pe zi... cam ăsta e consumul..", spune alt localnic.
Autorităţile locale spun că nu e prima dată când sursa de apă a oraşului Pucioasa, un baraj de pe cursul Ialomiţei, este contaminată cu bacterii periculoase.
Ne-am dori cu toţii o alternativă la ceea ce înseamnă apa din barajul Pucioasa care, vrem, nu vrem, în permanenţă este infestată", Dănuţ Bădău - primarul oraşului Pucioasa.
Consiliul Judeţean a depus acum două zile, la Ministerul Mediului şi la cel al Dezvoltării, un proiect prin care propune renunţarea la sursa de apă din barajul Pucioasa şi conectarea la o nouă aducţiune, alimentată cu apă din munte.
"Asta ar însemna să facem o proiectare rapidă, să facem o execuţie rapidă, sunt trei kilometri de conductă, valoare estimată a investiţiei - trei milioane de lei", Adrian Ţuţuianu - preşedintele CJ Dâmboviţa.
Până când această lucrare va fi gata, însă, ar putea dura chiar şi patru luni. Crucea Rosie a livrat mii de litri de apă localnicilor.
"A fost în trei tranşe, s-au transportat 17.000 de litri de apă. Cât va fi nevoie, Crucea Roşie va fi alături de cetăţeni", Eugen Florea - secretar Crucea Roşie Dâmboviţa.
Ultimele teste facute pe problele de apă prelevate de DSP Dâmboviţa ar arăta că bacteria identificată în apa de la Pucioasa a fost distrusă în urma tratamentului, dar apa nu poate fi consumată din cauza concentraţiei mari de clor pe care o conţine. Daca tratamentul cu clor s+ar opri, bacteria ar reaparea din nou.
Reporter: Sorina Secelean / Operator: Alex Apetroae