2013 a fost ultimul an în care dascălii au primit bani după decontarea justă a navetei. În 2014 au început să primească sume modice - 40, 60 de lei pe lună - în funcţie de distanţa parcursă de fiecare.
"Imaginaţă-vă un profesor debutant, care are 900 -1000 d elei salariu, când lunar pierde 100 şi ceva de lei pe navetă", spune Alexandru Surdu - profesor de limba română.
"Eu vin din Târgu Secuiesc, fac naveta zilnic la şcoala din Harale. Cam în jur de 250 - 300 de lei lunar, ceea ce mă afectează, că am în familie şi trei copii", spune Bartók Ibolya - educatoare.
Dascălii bănuiesc că fondurile pentru decontarea navetei ar fi fost folosite în alte scopuri.
"Aşa am fost noi informaţi, că banii aceştia, diferenţa, a fost folosită pentru achiziţionarea de mobilă în şcoală", spune un profesor.
Sătui de aşteptări şi promisiuni în van, dascălii au apelat la Sindicatul Liber în Învăţământ Covasna şi sunt hotărâţi să dea în judecată şcoala ca să îşi facă dreptate.
"Avem o avocată care de regulă şi câştigă în aceste teme. Am avut câştig de cauză la Ghidfalău, la Bodoc, Araci", spune Nagy Gabor - preşedintele Sindicatului Liber în Învăţământ Covasna.
Directorul şcolii susţine că în fiecare an şcoala a solicitat sumele corespunzătoare decontării integrale a navetei profesorilor şi că nicun leu nu a fost cheltuit cu un alt scop. Vina ar aparţine Primăriei, care în urma unei rectificări ar fi redus banii alocaţi în acest scop.
Primarul contrazice punctul de vedere al conducerii şcolii.
"În 2014 Primăria a alocat pentru acest capitol 30.200 de lei pentru navetişti, din care, până la sfârşitul anului 2014, au cheltuit 9200 de lei. A urmat 2015, trebuia să fundamentăm către Ministerul de Finanţe banii pentru navetişti şi n-am putut mai mult decât cât a cheltuit în 2014", declară Cseh József - primarul comunei Ghelinţa.
În acest moment, profesorii nu primesc niciun ban pentru navetă. Suma pretinsă de şcoală a fost prea mică şi s-a cheltuit în primele două luni ale anului.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan