Horia nu a reuşit să treacă de examenul maturităţii. A venit la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ca să-şi depună dosarul de şomaj. La fel ca mulţi dintre cei care tocmai au ieşit de pe băncile de liceu, tânărul nu ştie foarte bine ce va face în viaţă.
" Poate o să-mi găsesc un loc de muncă şi na .... pe un program flexibil şi un salariu motivant ", a spus Horia Stroescu - absolvent.
În situaţia lui Horia sunt majoritatea absolvenţilor care vin să-şi depună dosarele pentru indemnizaţia de şomaj.
" Deocamdată, nu ştiu, aş vrea să plec în străinătate, în Germania, acolo sunt şi părinţii mei ", a povestit un elev.
" Cred că ne ajută, în special pe noi cei care nu ne permitem să mergem anul acesta la facultate, un curs în plus întotdeauna este binevenit ", povesteşte un alt elev.
Anul acesta, la AJOFM şi-au depus dosarele mai puţini absolvenţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi dintre cei care reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, ajung să lucreze în domenii total diferite de specializările pe care le-au terminat.
" Până în prezent s-au înscris peste 200 de absolvenţi. Aceştia beneficiază în cadrul agenţiei, precum şi în punctele de lucru pe care le avem în teritoriu, de informare, de consiliere profesională, de medierea muncii, de formare profesională ", a declarat Liliana Dragomir - director AJOFM Braşov.
În plus, angajatorii care recrutează în echipa lor tineri proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, beneficiază de facilităţi fiscale.
" Beneficiază de 500 de lei dacă încadrează un absolvent de şcoală profesinală sau învăţământ complementar de ucenici, 600 de lei dacă încadrează un absolvent de liceu sau de şcoală postliceală şi 700 de lei dacă încadrează un absolvent de studii universitare ", a spus Daniela Moldovean inspector relaţii cu angajatorii AJOFM.
Absolvenţii au timp să îşi depună dosarele pentru indemnizaţia de şomaj în valoare de 250 de lei până în 27 iulie.