În majoritatea atelierelor de practică din şcolile tehnologice braşovene se folosesc încă stungurile bătrâne, vechie de zeci de ani. Chiar dacă vechile utilaje dau aceleaşi rezultate ca şi maşinile cu comandă numerică, elevii sunt prea puţin atraşi să mai înveţe meserie pe ele.
"În şcoli ar trebui să înveţe, dar nu prea învaţă, nu prea fac absolut nimic. Vin aici şi când văd maşinile noi sunt încântaţi la început, o zi, două, după care, majoritatea nu vrea să aibă de-a face cu aşa ceva", spune Cătălin Nan - agent economic.
Atunci când vine vorba despre noile tehnologii într-ale mecanicii, profesorii se inspiră de pe internet. Cu toate acestea, inginerii care predau de peste trei decenii în şcolile profesionale recunosc că mai este cale lungă până când vor ajunge să se folosească de maşinile moderne ca să le facă demonstraţii elevilor.
La cursurile organizate în parteneriat cu Universitatea Transilvania şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, profesorii şi-au luat rolul de elevi în serios. S-au aşezat în bănci şi au pus întrebări curioase despre noile tehnologii.
Fabricile din Braşov ţin tot mai des legătura cu dascălii de la şcolile tehnologice din dorinţa de a atrage forţă de muncă tânără, chiar de pe băncile şcolii.
"În situaţia în care agenţii economici investesc foarte mult în judeţul nostru, s-a simţit nevoia actualizării cunoştinţelor profesorilor de la colegiile tehnice astfel încât ei, după ce parcurg aceste cursuri să poată disemina cunoştinţele acumulate", a spus Molnar Csaba - inspector şcolar
În judeţul Braşov sunt 20 de licee tehnice, unde învaţă peste 18.000 de elevi. Anul trecut, 25% dintre absolvenţii acestor şcoli au intrat în şomaj, după ce nu şi-au găsit loc pe piaţa muncii.