Creşterile de preţuri au apărut după ce anul trecut a avut loc o stagnare şi chiar o scădere a vânzărilor de apartamente, din cauza faptului că nu au mai fost acordate credite pentru Prima Casă în euro, iar creditele în lei au fost mai scumpe. Proprietarii de apartamente vechi au început să ceară bani mai mulţi pentru profituri imediate, în timp ce strategia dezvoltatorilor este cu totul alta.
"Dezvoltatorii, în momentul de faţă, cred că au interesul să mărească numărul de unităţi vândute în loc de preţul pe unitate. Probabil că dacă va fi o creştere mai spectaculoasă a pieţei imobiliare în general, va urma o creştere şi la dezvoltatorii imobiliari de apartamente noi", susţine Adrian Pop, analist imobiliar.
La Braşov, apartamentele noi sunt în topul vânzărilor. Cele mai multe dintre ele au fost vândute prin programul Prima Casă.
"Ar fi avantajos în primul rând pentru întreţinere, pentru că sunt făcute mai bine decât cele care se fac acum, este izolat, cele care se fac acum, unele se izolează, altele nu şi este mai micuţ, pentru ce-mi trebuie mie", spune un braşovean.
Valoarea medie de listare pentru locuinţele noi şi vechi din Braşov a crescut cu 1,3% în luna februarie, de la 822 la 833 de euro pe metru pătrat, situându-se cu 3,4% sub nivelul înregistrat în februarie 2013. Unităţile din ansamblurile rezidenţiale noi s-au ieftinit în februarie cu 3,3%, de la 901 la 871 de euro pe metru pătrat, valoare cu 6,3% mai mică decât în 2013.