Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, luni, că votul în secţiile din străinătate s-a încheiat fără incidente, un număr de 126.239 de alegători exprimându-şi opţiunea în cele 378 de secţii. Votul s-a derulat pe parcursul a 58 de ore, ultimele secţii închise fiind cele din Los Angeles, San Francisco, Seattle, Portland, Phoenix, Sacramento, Las Vegas şi Vancouver.
Citiți și: Referendumul a eşuat. Primele rezultatele oficiale: peste 91 la sută din voturi sunt DA
Când vorbim de votul din străinătate, ne referim doar la cei 672.178 de români cu domiciliul în alte țări care sunt luați ca atare în evidența statului. Ținând cont de anunțul MAE, ar înseamna o rată de participare la vot de 18,78 la sută în rândul diasporei.
Potrivit MAE, votul cetăţenilor români aflaţi în străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei s-a încheiat luni, la ora 7.00, ora României, odată cu închiderea ultimelor secţii de votare din SUA (Los Angeles, San Francisco, Seattle, Portland, Phoenix, Sacramento, Las Vegas) şi Canada (Vancouver).
Ţinând cont de diferenţele de fus orar, votul s-a derulat în străinătate pe durata a 58 de ore şi a decurs în condiţii normale, fără incidente.
În total, în cele 378 de secţii de votare organizate în străinătate au votat, potrivit raportărilor preliminare transmise de preşedinţii secţiilor de votare, 126.239 alegători.
În ţară, din totalul persoanelor cu drept de vot, au participat la referendumul din weekend 3.778.716. Dintre acestea, 3.461.581, însemnând 91,61% din numărul participanţilor, au votat „Da”, 242.671, însemnând 6,42% din numărul participanţilor, au votat „Nu”, iar restul de 74.414 de voturi (1,97%) au fost nule.
Diaspora a avut o reacţie suprinzătoare la acest referendum pentru redefinirea familiei. Prezenţa în străinătate era, duminică seară, mai mare decât cea înregistrată la alegerile parlamentare din urmă cu doi ani.
18,01% dintre românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate votaseră până la ora închiderii secţiilor de vot din ţară. Cele mai multe voturi au fost exprimate, aşa cum era de aşteptat, în ţările unde trăiesc şi cele mai mari comunităţi de români. Cei mai activi au fost românii din Italia, ţară unde au fost înfiinţate şi cele mai multe secţii. Au votat aici peste 27 de mii de oameni. Urmează Spania, Marea Britanie şi Germania. În Statele Unite şi Canada au mers la referendum aproape 4.300 de români.
Există două secţii de votare unde nu a venit absolut nimeni: cea din Senegal şi cea din Brazilia.
Pe de altă parte, au fost şi secţii de votare unde oamenii au stat la coadă pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul pentru familie. Imagini apărute pe reţelele de socializare au arătat zeci de oameni aşteptând în faţa secţiilor din Londra, Dublin, şi Nurnberg.