Cea mai nesănătoasă, dar şi cea mai des folosită metodă de preparare a alimentelor. Cum să gătești sănătos?

Data publicării:
mancare buna multa

Cea mai nesănătoasă, dar şi cea mai des folosită metodă de preparare a alimentelor, este de departe prăjirea. Carnea astfel pregătită vine însă la pachet cu o mulţime de compuşi controversaţi, dar şi cu multe calorii în plus. „Carnea este mai grasă, pentru că şi acele grăsimi în care a fost prăjită, numărul de calorii creşte şi am acelaşi lucru, se formează nitrozamina şi hidrocarburi policiclice şi aromatice”, a spus Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Medicii recomandă să prăjim cât mai rar, iar dacă o facem să folosim un ulei potrivit şi să scădem temperatura de prăjire la 160 de grade. „Ideal ar fi să folosim un ulei bogat în grăsimi mononesaturate cum ar fi uleiul de măsline, de arahide”, a spus Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile.

O opţiune mult mai sănătoasă, dar şi plină de savoare, este prepararea cărnii la cuptor. „Putem să gătim mai sănătos o friptură, dar trebuie şi ea protejată. De exemplu, în crustă, care după aceea poate fi îndepărtată, sau lăsăm puiul cu piele, va deveni mai suculent şi se vor păstra o parte din vitamine, pentru că - atenţie! -  când vorbim de temperaturi care depăşesc 100 de grade sunt prea puţine enzime şi vitamine care să ne protejeze sănătatea”, a explicat Anamaria Iulian. „Din studii care au fost făcute pe formarea de nitrozamina, nitriții şi nitrații din carne, carnea care este tratată după prelucrarea termică se transformă în nitrozamine, care sunt cancerigene pentru tubul digestiv. Şi cam singura carne care nu ajunge la aceşti produşi este carnea fiartă în apă”, a spus Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. 

Dezavantajul preparării prin fierbere? Se pierd o parte dintre substanţele hrănitoare din carne. De aceea, medicii recomandă gătirea la aburi. „Mai degrabă gătit la abur şi mai degrabă sotat scurt într-un ulei de măsline, fierbere înseamnă peste 100 de grade, o parte din vitamine se mai pot păstra şi la temperatura asta, abur înseamnă 40 de grade, copiilor nu le plac legumele la abur, primesc mai uşor legumele sotate”, a completat Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile. O altă recomandare este aceea de a consuma cât mai puţină carne roşie şi mai multă carne albă, dar şi peşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gabriel Cotabiță, greu încercat de moarte! Prin ce a trecut artistul și ce ascundeau aparițiile sale...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”