Exclusiv Virgil Popescu explică la Interviurile Digi24.ro cum se va calcula factura la energie iarna aceasta: „Compensarea asigură un preț mic”

Data actualizării: Data publicării:
popescu explica la tabla factura la energie
Ministrul Virgil Popescu a fost invitat la Interviurile Digi24.ro

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a răspuns întrebărilor jurnalistului Alexandru Rotaru la Interviurile Digi24.ro. Acesta a explicat cum se vor calcula facturile la energie și gaze în această iarnă și cine va putea să amâne plata. Ministrul dă asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

Principalele declarații:

  • Mă bucur că pe subiectul facturilor s-a găsit consens în Parlament.
  • Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kw sunt 300 de kw lunar, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum de 1.200 de metri cubi.
  • Am mărit valoarea compensării de la 0,21 de lei la 0,291 de lei pe kilowatt și am mărit procentul de discount pentru gaze naturale de la 25% la 33%.
  • Am plus un plafon pentru energia electrică de 1 leu pe kilowatt cu toate taxele incluse, din care 0,525 de lei e prețul energiei electrice. Furnizorii nu mai pot vinde către consumatorul casnic mai sus de plafonul acesta.
  • Consumatorul casnic va plăti maxim 71 de bani pe kw, exact cât plătea anul trecut. Compensarea asigură un preț mic pentru energia electrică și gaze.
  • Exemplu de calcul a facturii la energie: 100 de kw - consum lunar. A crescut la 300 de kw limita maximă de consum pentru care se acordă aceste beneficii ( adică între 100 kw și 300 kw). Dacă prețul este ca acum, 85 de bani X 100 de kw face 85 de lei factura. Compensarea este de 0,291 X 100 face 29 de lei. Românul plătește 56 de lei. Dar, avem și un prag inferior de valoare de referință, 68 de baniX100 face 68 de lei. Dacă aplicarea compensării scade sub valoarea de referință, va plăti această valoare.
  • Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români.
  • Vorbim de o subvenție foarte mare dată românilor pentru a putea trece această iarnă. 
  • Dacă prețul se duce peste 1 leu pe kw, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de kw, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensare, deci prețul va fi de 71 de lei.
  • Consumatorul casnic nu trebuie să facă nimic.
  • Trebuie să intre în vigoare începând cu data de 1 noiembrie până la 31 martie. Săptămâna viitoare legea ar putea fi aprobată de Camera Deputaților și legea merge la promulgare.
  • Cine poate să își amâne factura? Ce înseamnă consumator vulnerabil? Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil. Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.
  • Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricite au început din 1 noiembrie. 
  • Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.
  • Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos.
  • Prețul este ținut artificial de Gazprom pentru a primi aprobări pentru Nord Stream 2.
  • S-a introdus un amendament pentru o suprataxare a producătorilor de energie electrică. La gaz dacă sare peste 85 de lei sunt supraimpozitați cu 85%. 
  • Companiile românești pentru a asigura necesarul pentru iarnă cumpără gaz din Rusia. Contractele negociate sunt contracte private. România nu are contracte. O companie privată îți țină clauzele confidențiale.
  • În discuțiile cu companiile private, acestea m-au asigurat că nu au probleme cu asigurarea stocului necesar. În stocuri sunt peste 75%, suficient pentru a trece peste această iarnă. Până în iarnă vom ajunge la 80%. Se pompează mai mult decât se extrage. Depozitele din România sunt dimensionate astfel încât să asigure consumul.
  • Federația Rusă nu a mai mărit cantitatea, după ce s-au consumat gaze din depozitele europene. Gazele s-au dus către Asia și din această cauză a venit această criză.
  • Gazul în România intră prin sud și prin vest. Pe acolo vine gazul în România. Nouă ne mai trebuie un singur lucru și sper să închidă colegii grecii cu colegii bulgarii, o terță sursă de aprovizionare, care dă acces României la LNG prin porturile grecești.
  • Nu vom avea probleme nici cu energia electrică, nici cu gazul natural în această iarnă. Suntem pregătiți și avem soluții de rezervă.
  • Prețul gazului natural va scădea în primăvara viitoare. Și atunci va scădea și prețul energiei electrice, nu la nivel foarte mare, dar vom avea o scădere.
  • Statele europene și-au reafirmat voința pentru pactul verde european. Decarbonare fără energie nucleară nu se poate. Vom avea un reactor nou până în 2030.
  • Situația în București. Elcen are asigurată întreaga cantitate de gaze de care are nevoie la un preț mai mult decât competitiv. Primește gaz cu mult sub prețul pieței. Problema furnizării este a Termoenergetica, care este în subordinea primăriei Capitalei. Anul trecut Elcen a vândut gigacaloria cu 190 de lei, prețul la care a ajuns la bucureștean a fost de 550 de lei trecut prin Termoenergetica și pierderile din sistem. Primăria a intervenit și a dat o subvenție de 200 și ceva de lei. Numai că primăria a dat pe hârtie acel preț. La rândul ei nu a plătit acea subvenție și se adună an de an datorii. Primarul general ar trebui să stabilească prețul gigacaloriei și subvenția. Îi rog să nu mai fie subvenție pe hârtie și să o și plătească.
  • Așteptăm ca Elcen să iasă din reorganizare și să poată accesa fonduri europene pentru modernizarea producției. 
  • Gazele din Marea Neagră. În momentul de față Romgaz negociează cumpărarea părții Exxon și sunt aproape de finalizare. Iar gazele din Marea Neagră vor fi scoase în 2026 din zăcământul Neptun Deep. Legea off-shore o vom modifica. Sunt convins că vom avea o largă majoritate și sper să o facem în această sesiune. Primele gaze vor ieși la începutul anului viitor din perimetrul celor de la Black Sea Oil&Gas.
  • Nu livrăm în regim normal gaze naturale Republicii Moldova, asigurăm un echilibru la graniță. Explorăm diverse soluții pentru ajutorul Republicii Moldova. Rafinăriile din România pot produce suficientă păcură. Studiem diverse opțiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei