Elevii care au absolvit gimnaziul trec prin cel mai important examen al lor de până acum. Evaluarea Naţională începe, marți, cu limba română și continuă peste două zile cu matematica, subiectele probelor scrise fiind formulate mult mai aproape de stilul testelor PISA. Cei mai mulți dintre copii spun că se tem de genul liric la română și de proba de matematică.
Reporter: Cum vă simțiți în dimineața asta?
Elev: Speriați, un pic.
Reporter: Ce să nu pice la română?
Elev: Genul liric.
Elevă: Emoționată, dar știu c-o să fac bine.
Elevă: Eu sunt bine, tot emoționată, știu că am învățat, dar o să fie totul bine.
Reporter: Unde sunt emoțiile mai mari, la matematică sau la română?
Eleve: La matematică.
Generația care a urmat clasa VIII-a în acest an școlar numără 147.650 de copii, dar dintre aceștia, de la Evaluarea Națională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate, pentru că în cea mai mare parte sunt corijenți. Este, în parte, și o consecință a școlii online, spune ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu se teme însă că absenteismul la Evaluarea Națională va fi, în practică, și mai accentuat.
„Cele mai mari emoții le am cu privire la numărul celor care se vor prezenta efectiv în raport cu cei 131.177 de elevi înscriși. Cea mai mare parte, cu 26 de excepții, sunt promoția curentă. Este important să vedem câți dintre aceștia vor veni. Sper să fie un număr cât mai aproape de cei 131.177. Chiar dacă au mediile încheiate, există riscul să nu se prezinte. Atâta vreme cât au fost ținuți departe de școală o lungă perioadă de timp, cât au pierdut contactul cu școala, este un motiv de îngrijorare cu privire la dorința de a se prezenta, chiar dacă au situația încheiată”, a punctat ministrul educației.
Această generație de elevi, care susține anul acesta evaluarea națională, este prima care a făcut clasa pregătitoare și și-a petrecut, practic, nouă ani la școală.
Editor : Georgiana Marina