Raport CE: agricultura e lovită de fenomene meteorologice extreme imprevizibile și urmările instabilității geopolitice
Comisia Europeană a publicat ediția de primăvară a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE. Documentul prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole, iar concluzia generală este că incertitudinea rămâne o trăsătură constantă a agriculturii din UE.
Cauzele sunt multiple, iar printre cele care afectează major agricultura se numără: condițiile meteo nefavorabile, crizele geopolitice, costuri mari pentru fermieri, prețuri mari în magazine pentru consumatori, ceea ce influențează negativ cererea de produse agroalimentare și veniturile fermierilor
Comparativ cu cea mai recentă estimare pe termen scurt a Comisiei Europene din toamna anului trecut și în ciuda unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor de producție, rezultă că prețurile pentru energie, îngrășămintele și hrana pentru animale sunt semnificativ peste nivelurile pre-COVID.
La incertitudinile cauzate de fenomenelor meteorologice extreme imprevizibile, a conflictelor geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole, se adaugă și factorii economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor forței de muncă.
Alimentele sunt mai scumpe cu 43% față de 2015
Prețurile la produsele alimentare rămân încă ridicate, ceea ce, împreună cu perspectivele scăzute de creștere economică, limitează perspectivele de redresare a cererii consumatorilor.
Agricultorii din UE se confruntă în continuare cu numeroase provocări legate de costurile de producție, care rămân în mare măsură peste nivelurile pre-COVID, în ciuda unei tendințe recente de scădere. Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, însă importurile rămân la niveluri ridicate.
Indicele prețurilor agroalimentare din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, însă această reducere nu a fost încă transmisă integral prelucrătorilor și consumatorilor la prețurile produselor alimentare. În timp ce indicele prețurilor de consum la produsele alimentare din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau Lituania (+69%).
Revenind la situația actuală, raportul CE relevă că, în privința condițiilor meteorologice, acestea au fost, în general, favorabile pentru majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor, dar cantitățile mari de precipitații ar putea fi o provocare pentru unele părți din nord-vestul UE. Având în vedere imprevizibilitatea evenimentelor meteorologice extreme și schimbările bruște observate în ultimul an, CE atrage atenția că semnalele actuale trebuie tratate cu prudență.
Cerealele ucrainene merg către piețele globale, mai puțin către UE
Pentru sezonul agricol 2024/25 se preconizează că producția de cereale a UE va crește la aproximativ 278,5 milioane de tone (un +3% de la an la an), în principal datorită randamentelor mai bune. Precipitațiile cantitativ mari au afectat producția de cereale în 2023/24 și au făcut uneori dificil accesul fermierilor (mai ales în nord-vestul și centrul Europei) la terenurile lor pentru a semăna culturile de primăvară.
În ansamblu, importurile de cereale din UE – pentru perioada iulie 2023-Iunie 2024 - ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe 5 ani. Pe de altă parte, o logistică îmbunătățită a coridorului Mării Negre facilitează exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, și mai puțin către piața UE.
Suprafețele cultivate și randamentele pentru soia și floarea-soarelui au crescut în perioada 2023/2024. Drept urmare, este de așteptat ca producția de oleaginoase și culturi proteice să sporească în perioada 2024/2025.
Consumul de zahăr, ulei și vin, în scădere
Revenirea producției de zahăr din UE este confirmată și a ajuns la 15,6 milioane de tone. Cu toate acestea, prețul ridicat al zahărului în UE a limitat până în prezent redresarea consumului.
CE estimează că producția de ulei de măsline din UE se va redresa ușor, luând ca bază perioada octombrie 2023-septembrie 2024, după o recoltă foarte scăzută anul trecut. Oferta redusă încă duce la creșterea prețurilor, iar acest lucru îi determină pe consumatori să opteze pentru alte uleiuri și grăsimi sau să scadă consumul de uleiuri. Ca urmare, consumul de ulei de măsline în UE ar putea fi la cel mai scăzut nivel din istorie, raportat la perioada menționată.
Producția de vin în Italia și Spania a scăzut semnificativ - se are în vedere perioada de referință august 2023-iulie 2024 - din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Consumul de vin din UE continuă să scadă, odată cu reducerea puterii de cumpărare a consumatorilor, generațiile mai tinere preferând alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi berea sau cocktailurile.
Consumul de carne, în scădere
Deși efectivul de vaci cu lapte este în continuă scădere (-0,5% față de anul trecut), se preconizează că aprovizionarea cu lapte a UE va rămâne relativ stabilă în 2024 (+0,4%), care ar putea fi susținută de creșterea randamentelor (+0,9%). Totuși, țările UE se confruntă cu situații contrastante în acest domeniu, fiind afectate în mod diferit de condițiile meteorologice sau de alte condiții nefavorabile la nivel regional.
Sectorul creșterii animalelor se confruntă cu schimbări structurale, determinate în principal de o schimbare a preferințelor consumatorilor de la carnea de vită la carnea de pasăre și de constrângerile de mediu.
În 2023, consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut la 9,7 kg (un minus de 4,7% față de 2022), iar CE estimează că reducerea consumului ar putea continua cu 2,8% în 2024.
Producția de carne de porc din UE se confruntă, de asemenea, cu o scădere de 6,6% în 2023 față de 2022, dar se estimează o încetinire a reducerii consumului la 0,4% în 2024 față de anul trecut.
Cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteină animală, se menține ridicată. Consumul pe cap de locuitor al UE a crescut cu 3% în 2023 și ar putea crește cu încă 2% în 2024. Importurile de păsări de curte continuă, de asemenea, să fie ridicate.