Polii frigului din România. Care sunt cele două „Mici Siberii” din țara noastră
Data actualizării: Data publicării:
Două zone se disting în geografia României ca fiind în fiecare iarnă cele mai geroase locuri din țară. Întorsura Buzăului, din județul Covasna, este cunsocut ca fiind unul dintre polii frigului din România.
Orașul este străjuit la est de Munții Buzăului, iar la vest se află culmile domoale ale Tătarului Mare și Tătarului Mic, context geografic care face temperaturile reci să ajungă aici anual la peste -30 de grade Celsius.
Zona este denumită „Mica Siberie”, iar viața este aici destul de costisitoare, pentru că trebuie să faci foc în sobă din noiembrie şi până aproape de Paşte.
Mai în glumă, mai în serios, se spune că din cauza frigului până şi Râul Buzău a făcut cale întoarsă, schimbându-şi brusc cursul în această zonă. De aici s-ar trage şi denumirea localităţii - Întorsura Buzăului.
Celălalt pol tradițional al frigului din țara noastră este în Bazinul Ciuc, în inima Harghitei. La Miercurea Ciuc temperaturile sunt cele mai scăzute din țară. Verile și primăverile sunt scurte, iar diferențele de temperatură sunt mari nu numai între anotimpuri, ci și între noapte și zi – adesea, diferențele sunt chiar și de 20 de grade.
În ianuarie 2017, orașul Miercurea Ciuc a fost polul frigului la nivel european, potrivit datelor site-ului eldoradocountyweather.com. În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Miercurea Ciuc se înregistrau -28,7 grade Celsius.
Astfel, oraşul-reşedinţă de judeţ din Harghita era cel mai friguros loc din Europa, urmat în top de trei localități din Norvegia și apoi de orașul Sibiu, care înregistra la primele ore ale dimineții -26,8 grade Celsius.