Evaluare Națională și Bacalaureat 2020. Ministrul Monica Anisie face precizări importante despre sesiunea specială

Data actualizării: Data publicării:
monica-anisie-inquam-ganea (9)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Sesiunile speciale de la Evaluarea Națională și Bacalaureat organizate pentru elevii care, din motive de sănătate, nu vor putea participa la prima sesiune vor recunoaște eventualele probe pe care aceștia au apucat să le dea inițial, astfel că elevii nu vor trebui să repete aceste examene, a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul educației, Monica Anisie.

„Reiau examenele de unde au rămas. Nu putem să supunem copiii la o altă probă, dacă deja au realizat-o”, a precizat ministrul educației.

„Este foarte important să ştie elevul şi părintele că nu va mai relua dacă deja a susţinut prima probă de limba şi literatura română (...) pe 15 iunie la Evaluarea Naţională şi la proba de matematică să spunem că are 37,3 şi este recomandat să meargă la medicul de familie pentru a vedea care este problema medicală, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea şi proba de limba română. Este o veste nouă. Este prevăzut în ordinul pe care l-am aprobat. Reiau din punctul în care au rămas”, a explicat Monica Anisie.

Elevii care își dau examenele în etapa specială nu vor fi prejudiciați în niciun fel și vor avea șanse egale cu ceilalți atât la admiterea în liceu, cât și la facultate, a asigurat ministrul educației. De pildă, pentru cei care susțin Evaluarea Națională, probele sesiunii speciale se încheie la 4 iulie, iar prima etapă a admiterii la liceu începe la 10 iulie.

De asemenea, în centrele speciale care sunt pentru înscrierea elevilor de etnie romă sau pentru cei care vor să se înscrie la liceu în alt județ decât cel în care au absolvit, aceste înscrieri se vor face online, și nu în ședință publică.

Citiți și: Calendarele sesiunilor speciale de BAC 2020 și Evaluare Națională 2020, publicate de Ministerul Educației

O problemă: e nevoie de mai multe cadre didactice la supraveghere

Ministrul Anisie recunoaște că există o problemă în ceea ce privește numărul de cadre didactice necesare pentru supravegherea elevilor la examene. Odată cu regulile de distanțare, examenele se vor desfășura în mai multe săli de clasă și deci, este nevoie de mai mult personal pentru supraveghere.

„Avem nevoie de mai multe cadre.Eu sunt convinsă că toți colegii mei înțeleg că este nevoie de ei acum, este nevoie de sprijinul pe care trebuie să îl acorde acestor elevi, sunt elevii noștri și trebuie să fim alături de ei până la final. Știu și înțeleg rezerva colegilor mei în legătură cu o posibilă îmbolnăvire. Mai avem timp până când inspectoratele școlare centralizează situația și sunt convinsă că și ei se vor convinge că riscul este minim și se vor înscrie”, a declarat Monica Anisie la Digi24.

Ministrul educației a anunțat că la programele de pregătire pentru examenele naționale au participat până acum 70 la sută dintre elevi.

În ceea ce privește purtarea măștilor în sălile de examen, legea pentru starea de alertă așa prevede, cel puțin până la 15 iunie, a subliniat Monica Anisie.

Ea a precizat că în niciun moment nu a fost luat în calcul scenariul de anulare a examenelor finale sau de înghețare a anului școlar. 

În ceea ce-i privește pe elevii care dau Bacalaureatul, ministrul dă asigurări că universitățile își vor face calendarele de admitere astfel încât să permită și participarea celor de la etapa specială.

Pentru cei care doresc să meargă să studieze în străinătate, ministrul a spus că a discutat cu omologii din celelalte state europene și s-a ajuns la un acord pentru un calendar comun, care să dea șanse egale pentru înscriere.  

Lecțiile pandemiei

Pe perioada vacanței de vară, după încheierea examenelor, Ministerul Educației va lucra la pregătirea reluării cursurilor în septembrie, în funcție de regulile pe care le va impune evoluția situației epidemiologice. 

Ministrul Anisie a dezvăluit și lecția care a fost învățată la minister în urma acestei experiente a pandemiei: „Sunt colegi de la Ministerul Educației care sunt mai tradiționaliști, dar ne-am adaptat cu toții. Elevii au învățat că se poate continua învățarea și de acasă și că vor putea să desfășoare și lecții în format online. Iar profesorii au învățat că trebuie să participe la o formare serioasă în următoarea perioadă, pentru a putea, dacă cumva vom avea un al doilea val, să realizeze lecții online atractive pentru elevi”.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...