Video Interzicerea fumatului în spații exterioare. Ce spun patronii de terase și baruri despre recomandarea Comisiei Europene
Fumătorii ar putea să nu mai aibă voie să își aprindă o țigară nici măcar în aer liber, cum ar fi la terase, în stații de autobuz și parcuri. Recomandarea vine de la Comisia Europeană și vizează inclusiv țigările electronice, cu tutun încălzit sau fără nicotină. Specialiştii spun că vor să facă, astfel, spațiile publice mai puțin poluate. Inițiativa este dezastruoasă inclusiv pentru patronii de terase și baruri, care spun că afacerile lor ar putea avea de suferit.
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Un expert explică de ce România a ajuns să ceară CE prețuri corecte la energie
Victor Negrescu: Nominalizarea mea pentru funcția de comisar european ar fi primită pozitiv de Bruxelles
Temperaturile de vară au dus la apariția căpușelor. Ce recomandă medicii
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise
Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE
Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: Este o zi frumoasă. România e un stat cu o justiție funcțională. Eforturile nu au fost în zadar
Proiectul propus de Uniunea Europeană îi bucură pe nefumători, dar îi sperie pe cei care fumează. Prin această propunere, specialiştii vor să descurajeze fumatul, inclusiv cel prin dispozitive electronice. Totuşi, noul proiect nu va fi obligatoriu, ci va fi dat ca o recomandare pe care statele membre ar putea să o adopte pentru a reduce incidenţa în rândul bolnavilor de cancer.
Iulia Stanciu, jurnalist Digi24: „Fumatul ar putea fi interzis în spaţiile exterioare, inclusiv în terasele deschise total sau parţial. Aşa că cei interesaţi nu vor mai putea sta la mese, ci vor fi nevoiţi să meargă în altă parte pentru a putea fuma.”.
Un tânăr: „Fiind fumător, e o problemă mare şi n-aş fi de acord.”
Un străin: „Ar trebui să empatizăm și cu fumătorii, nu doar să fim împotriva fumătorilor. Pot să înţeleg că fumatul este interzis în interior, este în regulă, dar nu sunt de acord să fie restricţii afară.”
Un nefumător: „Nu sunt fumător şi ar fi bine să le interzică pentru că pentru noi, nefumătorii, este deranjant în orice situație.”
O nefumătoare: „Este o iniţiativă bună, poate trebuie mai bine reglementată ca spaţialitate, unde se fumează şi unde nu se fumează, chiar şi în zonele libere.”
Astfel de măsuri au fost luate deja în anumite state europene. Deşi fumătorii s-au conformat, spun că măsura nu li se pare una bună.
Un bărbat: „În Spania am văzut lucrul ăsta, nu se fumează chiar dacă este spaţiu deschis. Te ridici de la masă şi te duci la un metru distanţă de masă şi fumezi. E penibil.”
O femeie: „Am fost recent în Canada, mai exact în Toronto, Montreal şi Quebeq, şi peste tot era această regulă. Trebuia doar să ieşi în afara perimetrului la cel puţin 9 metri de intrare ca să poţi să fumezi și nu este un sentiment foarte plăcut să te ridici de la masă ca să poți să-ți savurezi mica țigară.”
Fumatul ar putea fi interzis şi în staţiile de autobuz, în grădini zoologice şi parcuri, dar cei mai nemulţumiţi de această propunere sunt reprezentanţii din industria turismului.
Cristian Bărhălescu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism Sud Est: „În momentul în care le interzici să mai fumeze în spaţiile recreative sau în zonele de terasă, atunci automat vei crea o breșă şi o parte din consumatori nu vor mai veni în acele zone. Va avea acelaşi impact ca în momentul în care s-a interzis fumatul în interior şi cafenelele nu erau pregătite şi au făcut această ieşire spre exterior.”
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News