Live

Vânzările de autoturisme ecologice au crescut cu 76,4% în primele zece luni ale acestui an, faţă pe perioada similară din 2021

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 8,3%, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021. Cel mai important "salt" în vânzări este constatat la modelele electrice sau full hybrid, unde s-a înregistrat o creştere cu 76,4% faţă de primele zece luni ale anului trecut, arată statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Agerpres.

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în primele zece luni din acest an, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 1,8%, faţă de perioada similară din 2021. Ponderea lor în piaţă rămâne însă de 65,1%. Totodată, autoturismele echipate cu motoare diesel au înregistrat o scădere de 6,2% şi deţin, în prezent, o cotă de 14,1% din total.

Pe de altă parte, autoturismele ecologice, respectiv cele electrice (100% şi hibride plugin), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), au ajuns la o cotă de piaţă de 20,8%, la finele lunii octombrie.

"Ca şi în anul 2021, când, deşi s-a înregistrat o scădere a achiziţiilor de autoturisme în general, cele "verzi" au performat, în anul 2022, achiziţiile din această categorie au crescut considerabil (+76,4%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acest context, este de remarcat creşterea importantă a autoturismelor 100% electrice (+224,1%) şi a celor plug-in hybrid (+44,3%)", se arată în analiza APIA.

În primele zece luni din anul 2022, la vârful clasamentului, primele cinci cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt Dacia Spring - cu 4.567 de unităţi, urmată de Tesla Model 3 - cu 687 unităţi, Volkswagen e-UP! (398), Hyundai Kona (327) şi Tesla Model Y (227).

Pe segmentul autoturismelor plug-in, ierarhia este deschisă de Ford Kuga, cu 300 de unităţi vândute. Clasamentul continuă cu Renault Captur (215 unităţi), Mercedes-Benz GLE (211), Hyundai Tucson (205) şi Mercedes-Benz GLC (181).

De asemenea, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primele trei locuri: Toyota Corolla - cu 2.030 de unităţi, Toyota C-HR (1.685) şi Toyota RAV4 (1.414).

Cele mai multe achiziţii de autoturisme, în perioada ianuarie - octombrie 2022, au fost realizate de persoane juridice, care acoperă 59% din total, iar diferenţa de 41% revine persoanelor fizice.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China cere Franţei să împingă Comisia Europeană către o soluţie convenabilă pentru comerţul cu vehiculele electrice

Comisia Europeană va impune de joi taxe vamale pentru vehiculele electrice importate din China

Scandalul taxării de către UE a mașinilor electrice din China. Ce compensații ar putea primi Beijingul

Comisia Europeană anunţă că are majoritatea necesară pentru a suprataxa maşinile electrice chinezeşti. Beijingul ameninţă

Partenerii noștri