Live

Un român a intrat primul la Medicină în Italia. Au fost 60.000 de candidați

Sergiu Balaban Data publicării:

Un student român a obținut un rezultat remarcabil la admiterea națională pentru Medicină, în Italia. Din peste 60.000 de participanți, românul a obținut cea mai mare notă. Viitorul medic și-a asigurat un loc la Universitatea din Milano și nu o să plătească nicio taxă pentru că a reușit să ia și Bacalaureatul cu nota 10. Tânărul a explicat pentru Digi24 secretul reușitei sale.

Norbert Kereszteny are 19 ani și s-a născut în Sighet. În urmă cu 13 ani, a emigrat în Italia împreună cu părinții, amândoi cadre medicale. Deși a făcut liceul de matematică-informatică, a vrut să-și încerce totuși șansa la Medicină. A început să învețe cu doi ani înainte, așa că, în ciuda emoțiilor, știa că are șanse să fie printre primii.

Când m-am întors acasă, am descărcat soluțiile și îmi aminteam perfect toate răspunsurile pe care le-am dat, toate întrebările. În acel moment mi-am dat seama că va fi bine. Trebuie învățat tot ceea ce se poate despre un argument, de exemplu biologie sau chimie și trebuie să înveți să gândești”, explică Norbert Kereszteny într-un interviu acordat corespondentului Digi24 în Italia.

Norbert a reușit să fie primul, cu un punctaj de 82,4 dintr-un maxim de 90.

60 de mii de studenți au dat examenul pentru a obține unul din cele aproape 12 mii de locuri la universitățile de medicină din toată Italia. Concurența l-a motivat pe tânărul român.

Testul durează 100 de minute și presupune 60 de întrebări, dintre care 10 de logică, 12 de cultură generală, 18 de biologie, 12 de chimie, 4 de matematică și 4 de fizică”, a povestit Norbert Kereszteny.

Din 60 de întrebări, Norbert a greșit numai patru. Lăudat de toată lumea, Norbert rămâne modest. El spune că meritele nu sunt numai ale sale. A moștenit pasiunea pentru acest domeniu de la părinții săi și a reușit să ajungă la acest nivel mulțumită profesorilor din Italia. A făcut școala într-o localitate de lângă Varese, Castellanza.

- Tu ai dat și Maturitatea, echivalentul Bacalaureatului în România, tot în acest an. Cum ai reușit să te pregătești pentru ambele?

- Am dat prioritate Bacalaureatului la început, dar îndată ce l-am terminat m-am concentrat mai mult pe acesta. Am luat 10. Mă ajută la Universitate pentru că nu voi plăti nicio taxă.

Deși nu-și aduce aminte foarte multe lucruri din copilărie înainte de emigrare, Norbert spune că îi e dor de bunicii și prietenii din România. Și nu exclude posibilitatea ca la un moment dat să se întoarcă aici, cu diploma de medic în bagaje.

- Mă simt bine în România, mă bucur că sunt de acolo și încă mi-e dor de România. Întotdeauna mi-a fost dor.

- Te imaginezi lucrând într-un spital românesc?

- Da. De ce nu?

Editor web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rareș Bogdan și-a dat demisia din funcția de președinte interimar al PNL diaspora. Reacția lui Ilie Bolojan

BEC a transmis CCR renumărarea parțială a voturilor din primul tur, fără peste 600.000 de voturi din diaspora

Alegeri parlamentare 2024 în Diaspora: Prezența la vot considerabil mai mare decât în 2020. Câți români din străinătate au votat deja

Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării: "Ce votăm va pune amprenta pe viitor”

Partenerii noștri