Studiul unui cercetător român, publicat în presa internațională. Ce se întâmplă dacă mănânci zăpadă
Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc a atras atenția presei internaționale. Oamenii de știință au vrut să știe ce riscă cei care mănâncă zăpadă. The Washington Post a publicat un articol în care prezintă concluziile la care au ajuns cercetătorii români.
Aceștia au conchis că zăpada mai veche de jumătate de zi...nu este bună de mâncat. Istvan Mathe, conducătorul studiului, a declarat pentru Associated Press că cele mai mari riscuri le prezintă zăpada veche de două zile.
Pentru a-și pune în practică experimentul bizar, cercetătorii au colectat zăpadă dintr-un parc și dintr-o intersecție din Miercurea Ciuc, în lunile ianuarie și februarie, pe care au pus-o apoi în containere sterile. Au testat apoi să vadă cum se dezvoltă bacteriile și mucegaiul în zăpadă.
Studiul a fost efectuat la temperaturi cuprinse între -1,1 grade Celsius și -17,4 grade. După o zi, pe mostrele de zăpadă existau 5 bacterii pe milimetru.
„Zăpada proaspătă are foarte puține bacterii. Însă după două zile, numărul bacteriilor este înzecit”, a declarat Mathe, care a adăugat că bacteriile se înmulțesc din cauza impurităților din aer.
Cercetătorului român i-a venit ideea de a face acest studiu după ce a văzut mai mulți copii mâncând zăpadă. „Nu recomand nimănui să mănânce zăpadă. Doar spun că nu o să te îmbolnăvești dacă guști puțină zăpadă proaspătă”, a declarat cercetătorul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News