Studiu: Lovirea repetată a mingii cu capul la fotbal crește riscul de demență. Fundașii sunt cei mai expuși
Lovirea repetată cu capul în minge la fotbal poate crește riscul de demență. Astfel, fundaşii prezintă riscuri mai mari să dezvolte maladii neurodegenerative decât restul fotbaliştilor care joacă pe alte posturi, ca urmare a implicării frecvente în jocul cu capul, conform unui studiu recent publicat de Universitatea din Glasgow, citată de AFP.
Conform studiului, riscurile de maladie neurodegenerativă la portari nu sunt mai mari decât media la populaţie, dar sunt de patru ori mai mari la jucătorii de câmp şi de cinci ori mai mari la fundaşi, la care accidentările la cap şi numărul de lovituri cu capul sunt mai numeroase.
Durata carierei este un alt factor de risc, conform studiului, care specifică faptul că este multiplicat cu cinci în cazul unei cariere lungi şi de două ori mai mare după o carieră scurtă, informează Agerpres.
„În acest stadiu, noi sugerăm ca mingile de fotbal să fie vândute cu un avertisment care să stipuleze: «Loviturile repetate cu capul în minge pot antrena risc crescut de demenţă»”, a comentat neuropatologul Willie Stewart, profesor la universitatea din Glasgow.
În studiul său, echipa universităţii din Glasgow s-a bazat pe un eşantion de aproximativ 8.000 de foşti fotbalişti profesionişti scoţieni şi pe 23.000 de subiecţi din rândul populaţiei.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News