Contractul Becali - Firea pentru Arena Națională, în vizorul DNA. Reacția primarului general
Primăria Capitalei i-ar fi acordat lui Gigi Becali îngrijirea gazonului de la Arena Națională, fără vreo licitație. Din acest motiv, DNA a intervenit și a cerut toate documentele, după cum susține jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său, potrivit digisport.ro.
Procurorii anticorupție au solicitat protocolul dintre FCSB și Primărie, cât și contractele care au urmat, precum cele prin care FCSB a achiziționat aceleași servicii de îngrijire a gazonului de pe noua bază a ro-albaștrilor, din Berceni.
Conform sursei citate, în realitate, FCSB nu s-ar ocupa în mod direct de îngrijirea terenului, ci ar fi de fapt un intermediar, pentru că ar fi angajat altă firmă pentru prestările de servicii. Contractul dintre Primaria Capitalei si FCSB a fost semnat pe 1 noiembrie 2017 și a expirat recent, pe 30 iunie 2018. Primăria capitalei a oferit firmei respective, prin procedură directă a SEAP, mentenanța gazonului în octombrie 2017.
După o lună, FCSB a devenit intermediar. Deși FCSB și-a luat angajamentul că se va ocupa de gazon, Gigi Becali a subcontractat aceeași firmă anterioară care s-a ocupat de fapt de acest lucru. Apoi, în baza acestei înțelegeri și a faptului că FCSB dispută meciurile de „acasă” pe Arena Națională, echipei lui Becali i s-au scăzut costurile pe care le datora pentru chiria arenei. De menționat că Gigi Becali este nașul de cununie al primarului general al capitalei, Gabriela Firea.
Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, clauzele din contract prevedeau că Becali „are dreptul să aleagă prestatorul de servicii” și „să negocieze clauzele contractuale și prețul serviciilor”, în timp ce Primăria trebuie doar informată.
Diferențele dintre contractul de pe Arena Națională și cel de la baza din Berceni sunt foarte mari. Mentenanța gazonului de pe Național Arena, suportată din banii bucureștenilor, a depășit 30.000 de euro pe lună în noiembrie și decembrie 2017, când stadionul a găzduit 6 meciuri și două antrenamente.
În Berceni, întreținerea celor 5 terenuri, suportată de Becali, costă 12.000 de euro pe lună, deși lucrările sunt făcute de aceeași firmă. Astfel, conform sursei citate, este vorba de un conflict de interese pentru că FCSB are interesul să aibă un preț cât mai mare pentru mentenanța gazonului de la Arena Națională pentru că plata chiriei pentru stadion, suportată de Becali, scade implicit.
FCSB plătește 12.000 de euro pe meci pe Arena Națională, dar încasează aproximativ 30.000 de euro lunar pentru mentenanța gazonului din partea Primăriei.
Reacția primarului general al Capitalei
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că Arena Naţională este administrată în prezent mai ieftin şi mai eficient, după rezilierea contractului cu UTI.
„Voi continua să îmi fac datoria faţă de bucureşteni şi nu voi abandona niciun fel de iniţiativă constructivă doar pentru că sunt ameninţată cu anchete şi dosare penale. Este foarte bine că DNA face anchetă! Chiar cu celeritate, constatăm - e un lucru bun! Se va afla rapid că totul a fost legal, nu s-a creat niciun prejudiciu sau avantaj, dimpotrivă: am realizat mari economii, stârpind firmele-căpuşă de la Primărie. Politica actualei administraţii vizează cheltuirea judicioasă a banilor publici, doar în folosul bucureştenilor, drept pentru care s-a decis stoparea contractelor păguboase, costisitoare şi care nu produceau efecte pozitive vizibile în derularea lor”, declară Gabriela Firea, într-un comunicat transmis joi presei de PMB.
Ea susţine că a primit ameninţări explicite că vor urma campanii de denigrare în presă bazate pe minciuni şi insinuări, deja având ştiinţă despre existenţa unor denunţuri penale, anchete, procese, în care se vor solicita despăgubiri consistente de către UTI.
„Cu toate acestea, nu ne vom speria, pentru că tot ce facem, în general, dar şi în acest caz, facem în folosul cetăţenilor şi manifestăm respect faţă de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, legal şi eficient. De aceea, ne vom apăra împotriva tuturor calomniilor care se revarsă asupra noastră şi vom arăta opiniei publice cum a fost păgubit, de-a lungul anilor, bugetul Municipalităţii, prin contractele cu această firmă. Dacă în trecut contractorii Primăriei întocmeau caietele de sarcini pentru licitaţiile pe care le câştigau pe bandă rulantă sau îşi instalau rude apropiate în poziţii de decizie care să le aprobe contracte cât mai avantajoase, în mandatul meu toate acţiunile Primăriei Municipiului Bucureşti sunt realizate respectând cu stricteţe litera legii şi în deplină transparenţă”, spune primarul general, în comunicat.
Totodată, legat de afirmaţia că Primăria Bucureşti a acordat mentenanţa gazonului Arenei Naţionale către FCSB, fără licitaţie, municipalitatea subliniază că protocolul dintre Primăria Capitalei şi FCSB a fost încheiat cu respectarea legii, avându-se în vedere prevederile art. 1169 din Codul civil, prin care „părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri”, precum şi ale art. 1616 privind compensaţia - „datoriile reciproce se sting prin compensaţie până la concurenţa celei mai mici dintre ele”.
În legătură cu necesitatea şi urgenţa încheierii Protocolului de colaborare din 01.11.2017 între Municipiul Bucureşti şi S.C. FOTBAL CLUB FCSB S.A., edilul şef al Capitalei susţine că acesta a fost generat de mai multe aspecte. Este vorba, potrivit sursei citate, despre calendarul evenimentelor sportive, meciurile importante din competiţii europene (preliminarii Champions League, preliminarii şi grupe Europa League), care au generat un interes deosebit atât din punct de vedere organizatoric, cât şi estetic (cu accent pe starea gazonului de joc de pe Arena Naţională), meciuri ale echipei naţionale de fotbal a României (meciuri amicale pe de o parte şi meciuri oficiale, pe de altă parte), şi nu în ultimul rând nenumărate vizite de lucru oficiale din partea reprezentanţilor Uniunii Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) pentru verificarea Arenei Naţionale (în special a condiţiei gazonului de joc) în vederea analizării conformităţii Arenei pentru organizarea de meciuri la Campionatul European de Fotbal din 2020 - obiectiv declarat de Guvernul României ca fiind de interes public şi de importanţă naţională.
„FCSB este clubul care a disputat majoritatea meciurilor pe Arena Naţională atât în campionatul intern, cât şi în competiţii europene (în anul 2017 din cele 33 de evenimente sportive care s-au desfăşurat pe arenă FCSB a disputat 23 de partide)”, precizează PMB.
Municipalitatea mai arată că, în perioada 2011 - 2013, Arena Naţională a fost administrată de ALPAB, iar în perioada 2014 - martie 2017 de SC UTI GRUP SA, în baza unui acord cadru şi a celor trei contracte subsecvente, iar în perioada indicată nu a fost înregistrată o administrare eficientă a arenei.
„De aceea, actuala administraţie a decis, în luna martie 2017, să rezilieze acordul-cadru cu acest operator, contractul subsecvent nr. 4 nu a mai fost semnat, iar Arena a fost preluată pentru administrare în regie proprie, prin Direcţia de Investiţii din cadrul PMB. (...) Încasările s-au ridicat la 4.603.961,52 lei, iar cheltuielile - la 5.021.515,26 lei (prin urmare, din totalul cheltuielilor doar 8,3% nu sunt acoperite de încasări). În perioada 2011 - 2017, pentru comparaţie, încasările au fost de 25.702.992,45 lei, iar cheltuielile de 77.433.669,1 lei (diferenţa neacoperită - 66,8%). Cu titlu de exemplu: în contractul cu SC UTI SA preţul per mp pentru activitatea de supraînsămânţare era de 0,18 euro/ mp, în timp ce aşa cum se poate vedea din documentele ataşate pentru aceeaşi activitate prestată conform Protocolului valoarea se diminua la 0,09 euro/ mp, ceea ce determină o economie de 0,09 euro/ mp pentru această activitate”, mai spune Gabriela Firea în comunicat.
Sursa: digisport.ro, Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News