Arabia Saudită va fi gazda Cupei Mondiale din 2034, în ciuda tuturor îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului
Arabia Saudită a fost confirmată drept țară gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din 2034, anunță The Guardian.
Vestea confirmă un rezultat așteptat de mai bine de un an, de când FIFA și-a accelerat procesul de licitație pentru evenimentul din 2034. Decizia a fost condamnată pe scară largă de organizațiile pentru drepturile omului, care menționează detenții arbitrare, abuzuri și decese ale muncitorilor migranți și suprimarea drepturilor femeilor și ale persoanelor LGBTQ+ din țară.
Oficialii saudiți au promis că turneul va fi parte a unei „călătorii de transformare remarcabilă” pentru țară. Documentul său de candidatură susține că țara a „susținut o abordare bazată pe drepturile omului” pe parcursul procesului de candidatură și se angajează să „gestioneze riscurile și să maximizeze impactul social pozitiv pe parcursul turneului”.
11 stadioane noi
Țara va demara un proiect de construcție enorm, fiind nevoie de 11 stadioane noi pentru a susține o Cupă Mondială care va include 48 de echipe. Turneul se va desfășura în cinci orașe, capitala Riyadh găzduind opt stadioane. Din cauza temperaturilor de vară severe din regiune și a perioadei Ramadanului, turneul va avea loc probabil în ianuarie și februarie.
Anul trecut, FIFA a acordat țărilor doar o lună pentru a-și exprima interesul pentru organizarea turneului și a modificat regula privind infrastructura pentru a permite țărilor cu mai puține stadioane adecvate să depună o ofertă. Arabia Saudită a fost singura țară care și-a exprimat oficial interesul.
Arabia Saudită a fost singurul ofertant pentru competiția din 2034. Statutul de gazdă a fost confirmat miercuri după o reuniune online a celor 211 membri ai Federației Internaționale de Fotbal Asociativ (FIFA).
Membrii au confirmat candidaturile necontestate prin aclamare - aplaudând pur și simplu în timpul reuniunii virtuale conduse de președintele FIFA, Gianni Infantino.
Memoriu către FIFA
Rodney Dixon KC, care, împreună cu alți experți în domeniul drepturilor omului, a înaintat în octombrie un memoriu juridic către FIFA, avertizând-o că „are de-a face cu diavolul” atunci când plănuiește să ducă turneul în Arabia Saudită, a declarat că reputația organismului de conducere a fost „distrusă și jocul de fotbal a fost denigrat”.
Dixon, care a reprezentat-o pe Hatice Cengiz, al cărei soț, Jamal Khashoggi, a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul în 2018, a declarat: „FIFA ar trebui să insiste asupra respectării minime a drepturilor omului de către Arabia Saudită, cel puțin, pentru a elibera oponenții politici închiși, a opri tortura în închisorile sale, a susține drepturile femeilor, a permite libertatea de exprimare și de asociere, a garanta drepturile lucrătorilor și a institui un sistem judiciar independent. În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, FIFA ar trebui, în conformitate cu propria sa politică, să schimbe țara gazdă.”
Congresul a ratificat, de asemenea, atribuirea Cupei Mondiale din 2030 Spaniei, Portugaliei și Marocului. Argentina, Paraguay și Uruguay vor găzdui câte un meci în timpul turneului, ceea ce, potrivit FIFA, riscă „un impact negativ semnificativ asupra climei”.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News