Live

A murit marele antrenor de fotbal Sven-Göran Eriksson. Avea 76 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Sven Goran Eriksson a murit la vârsta de 76 de ani / Sursă: Profimedia

Sven-Göran Eriksson, primul antrenor străin care a fost selecționer al echipei naționale a Angliei și câștigător al mai multor trofee la nivel de club, a murit la 76 de ani.

Suedezul dezvăluise în ianuarie 2024 că a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală și că mai are "în cel mai bun caz" un an de trăit. Bo Gustavsson, agentul lui Eriksson, a declarat că fostul antrenor al lui Lazio a murit luni dimineață, acasă, înconjurat de familie.

Cariera lui Eriksson se întinde pe o perioadă de mai bine de 40 de ani. A început în Suedia, cu Degerfors IF și a preluat ulterior IFK Goteborg. La Goteborg a avut un succes uriaș și a ajuns cu IFK titlul în Suedia și Cupa UEFA în 1982. Aceste trofee l-au propulsat pentru numirea la Benfica Lisabona și a avut și aici succes, câștigând două titluri în Portugalia și calificându-se încă o dată în finala Cupei UEFA, în 1983.

A plecat apoi la Roma, apoi la Fiorentina, și s-a reîntors la Benfica în 1989, cu care s-a calificat, din nou, într-o finală europeană în 1990. A revenit în Italia, la Sampdoria, cu care a câștigat o Coppa Italia în 1994, și apoi a preluat Lazio Roma, cu care a câștigat un titlu național în 2000. Era a doua oară când Lazio cucerea titlul în Italia în toată istoria.

Renumele său a făcut ca în 2001 Federația Engleză de Fotbal să-l numească selecționer, în ciuda criticilor nenumărate apărute în presa britanică la acel moment. Ca selecționer al Angliei, Eriksson a început cu o victorie cu Spania, 3-0, în februarie 2001, un succes de răsunet, 5-1 cu Germania, tot în septembrie 2001, și o calificare la turneul final al Campionatului Mondial. Până la sfârșitul mandatului, în 2006, a calificat Anglia la trei turnee finale, la unul dintre ele a atins chiar faza sferturilor de finală, chiar dacă presa l-a acuzat mereu că nu a profitat așa cum trebuia de "generația de aur" a britanicilor.

Mesajul de adio al fostului antrenor suedez Sven Eriksson, bolnav de cancer în fază terminală: „Să nu vă pară rău, doar zâmbiţi!”

"Am avut o viaţă frumoasă. Poate prea frumoasă. Cred că tuturor ne este teamă de ziua în care vom muri, dar viaţa este şi moarte. Sper că, la final, oamenii vor spune: da, a fost un om bun, dar nu toată lumea va spune asta. Sper că vă veţi aminti de mine ca de un om pozitiv care a încercat să facă tot ce a putut. Să nu vă pară rău, doar să zâmbiţi. Mulţumesc pentru tot, antrenorilor, jucătorilor, publicului, a fost fantastic. Aveţi grijă de voi şi de viaţa voastră. Şi trăiţi-o", a spus Eriksson, într-un emoționant mesaj de adio în documentarul Sven, care e disponibil pe Prima Video.

Editor : B. G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Toto Schillaci a murit. Golgheterul Campionatului Mondial din 1990 avea 59 de ani

Noul sezon al Ligii Campionilor începe astăzi. Meciurile de marți, miercuri și joi, orele de desfășurare și unde le poți vedea

Ianis Hagi a rămas la Rangers B. Scoțienii sunt nemulțumiți. „Este un jucător după care echipa plânge”

Procesul privind moartea lui Diego Maradona a fost amânat până anul viitor. Opt persoane sunt acuzate de "omucidere prin neglijenţă"

Partenerii noștri