Live

Cum s-a antrenat un gimnast ucrainean pentru Olimpiadă: "Aveam o alarmă la 15 minute sau la 5 ore. Putea să fie falsă, sau nu"

Data actualizării: Data publicării:
„Am venit aici nu numai pentru sport”, a declarat gimnastul. Foto: Profimedia

Oleg Verniaiev are o dublă misiune la Jocurile Olimpice de la Paris, unde speră ca o performanță puternică a gimnaștilor ucraineni să ajute la amplificarea mesajului că țara sa rămâne sub asediu, dar încă puternică.

„Am venit aici nu numai pentru sport”, a declarat gimnastul, în vârstă de 30 de ani, după un antrenament la Arena Bercy, unde competiția lor de calificare începe sâmbătă.
„Desigur, este prima noastră sarcină”, a spus el, dar sensibilizarea este pe locul doi, scrie AFP, citată de France24.

„În fiecare zi, în țara mea, mor oameni, mor animale, clădiri (sunt) distruse - clădiri sportive, clădiri ale civililor”, a spus el despre războiul care a făcut ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Amintindu-și recentul bombardament al unui spital de copii pe care el și coechipierii săi îl vizitaseră, Verniaiev a spus că era greu să se concentreze asupra sportului.
„Cum te poți gândi la sport, la gimnastică, la competiție când vezi știri ca acestea”, a spus el.

Verniaiev, care a câștigat medalia de aur la paralele și medalia de argint la all-around în urmă cu opt ani la Rio de Janeiro, știe un lucru: cu cât rezultatele echipei sunt mai bune, cu atât platforma discursului să va fi mai mare.

Gândul de a reveni pe podium i-a ajutat pe el și pe coechipierii săi să treacă peste antrenamentele întrerupte de bombardamente și de rapoartele zilnice privind victimele civile.
„Nu este posibil să vă explic”, a spus el. „Avem o alarmă cu sirenă și nu știți de câte ori se întâmplă. Este posibil să fie 15 minute, este posibil să fie cinci ore. Este posibil să fie fals. Este posibil să ne fi bombardat orașul”.

Cu toate acestea, Ucraina s-a mobilizat și a depășit Marea Britanie pentru titlul pe echipe la Campionatele Europene de la începutul acestui an.

Verniaiev a făcut parte din acea echipă și a câștigat, de asemenea, argint all-around, după ce a revenit pe scena internațională în 2023, după ce a servit o suspendare pentru dopaj după un test pozitiv pentru meldonium, un medicament pentru inima.

Interdicția sa inițială de patru ani a fost redusă la doi ani în urma apelului.

După ce a ratat Jocurile Olimpice de la Tokyo, Verniaiev a fost încântat de revenirea sa la Jocuri.

„Sunt fericit că m-am întors”, a spus el. „Am visat la asta în ultimii doi ani, patru ani, desigur”.

El a spus că i-ar mai fi trebuit încă șase luni pentru a fi în formă maximă, dar în timp ce se așteaptă ca China și Japonia să se dueleze pentru aurul echipei masculine, el crede că Ucraina poate să vâneze bronzul, împreună cu Marea Britanie sau Statele Unite.

„Avem într-adevăr o echipă puternică”, a spus el.„Dacă ne gândim cu toții la munca noastră individuală, avem rezultate mari în echipă. Trebuie să ne ajutăm reciproc, dar mai întâi trebuie să te gândești la munca ta, la munca ta”.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia pretinde că a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei

Viktor Orban este „îngrozit” de „Planul victoriei” prezentat de Zelenski. Premierul Ungariei vrea ca UE să discute cu Rusia

Zelenski confirmă: Putin a cerut soldați de la dictatorul nord-coreean

Zelenski, mesaj șocant către Trump: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”

Partenerii noștri