Live

Sfaturi de la salvamontişti: Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi martor la un incident cu victime pe pârtie

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Dispeceratul Naţional Salvamont România face o serie de recomandări despre cum trebuie să acţioneze cei care sunt martori ai unor incidente cu victime pe pârtie, în contextul în contextul în care pot avea loc astfel de evenimente în perioada sezonului de iarnă şi a sărbătorilor.

„Pentru că în fiecare sezon de iarnă, inevitabil, ne confruntăm cu un număr foarte mare de evenimente, in special pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare pe zapada, vă prezintăm câteva măsuri pe care să le întreprindeţi dacă sunteţi martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată”, menţionează salvamontiştii.

Potrivit acestora, mai întâi, victima trebuie protejată prin marcarea locului accidentului, în amonte, cu schiurile amplasate sub formă de X, la distanţă suficientă cât si poată avertiza pe ceilalţi oameni aflaţi pe pârtie despre accident.

Apoi, continuă salvamontiştii, trebuie anunţată echipa locală a Salvamont, prin apel telefonic SNAU 112 sau la Dispeceratul Naţional Salvamont (0SALVAMONT – 0725826668).

„Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la coloana vertebrală, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima”, spun salvamontiştii.

În cazul în care victima este inconştientă, trebuie să-i fie deschise căile aeriene fără să îi fie „basculat” spre spate capul şi să se verifice 10 secunde dacă respiră,\ observând mişcările toracelui.

„Dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut. Atenţie, din cauza pericolului unei eventuale infectări rămâne la latitudinea fiecăruia dacă face sau nu respiraţie gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice - ventilaţii. Folosiţi telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere şi urmaţi indicaţiile primite din dispeceratul medical sau de la Salvamont!”, sunt alte sfaturi ale Salvamont.

De asemenea, trebuie observat dacă victima este coerentă în exprimare şi dacă are hemoragii puternice, care trec prin echipament. În această situaţie, trebuie identificat locul hemoragiei şi făcută compresie (de preferinţă cu comprese sterile, dacă există).

„Dacă hemoragia este abundentă şi nu se opreşte, aplicaţi un garou deasupra leziunii (anunţaţi dispeceratul medical despre acest lucru). Evitaţi să intraţi in contact direct cu sângele pacientului! Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale. Protejaţi termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutaţi permanent cu ea, urmăriţi o eventuală schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont”, mai arată Salvamont România, potrivit News.ro.

Salvamontiştii mai sfătuiesc persoanele care au acordat primul ajutor unor victime pe pârtie să se spele „din abundenţă” pe mâini cu o substanţă dezinfectantă sau cu apă şi săpun.

„Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale sau traumatice”, încheie Salvamont România.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină

Poliţiştii din Borşa s-au sesizat din oficiu și îl caută pe şoferul care a urcat cu BMW-ul pe pârtia de schi

VIDEO „Unii vă dați cu sania, vericu se dă cu F10”. Un șofer a fost filmat cum urcă cu un BMW pe pârtia de schi de la Borșa

Record de intervenții în istoria Salvamont într-o singură zi: 161 de apeluri de urgență. Peste 100 de oameni au ajuns la spital

Partenerii noștri