Live

Scriitoarea Gabriela Melinescu a murit la vârsta de 82 de ani, la Stockholm

Data actualizării: Data publicării:
Scriitoarea Gabriela Melinescu a murit la vârsta de 82 de ani, la Stockholm. Foto: Institutul Cultural Român

Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat Institutul Cultural Român.

Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, autoare a peste 20 de volume, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia, la vârsta de 33 de ani şi s-a impus rapid în elita literară a acestei ţări.

„Poeta a îmbogăţit spaţiul scandinav prin literatura ei, Suedia are motive să îi fie foarte recunoscătoare.Am avut şi bucuria de a colabora în cadrul unor proiecte de traducere a poeziei româneşti, printre care şi opera Ilenei Mălăncioiu. Am fost onorată că am participat la celebrarea operei Gabrielei Melinescu, la Institutul Cultural din Stockholm, când ea a împlinit 80 de ani”, a declarat scriitoarea suedeză Agneta Pleijel.

„Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevarătă ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală.Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru totefortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia”, a precizat Bogdan Popescu, directorul Rumänska kulturinstitutet.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât plăteşte statul pentru sediile şi locuinţele personalului ICR din străinătate

A murit Anne Perry, criminala devenită scriitoare de romane polițiste. În adolescență a ucis-o pe mama prietenei ei

Primul scriitor cunoscut al lumii a fost o femeie. Cine era prințesa mesopotamiană care compunea poezii cu mult înainte de Homer

Marcel Ciolacu, deranjat de întrebările despre nepoata angajată fără concurs la ICR: Să facem o lege să nu mai angajăm nepoții

Partenerii noștri