Live

Tehnologia cipurilor implantate în creier a lui Elon Musk anunță începutul erei cyborgilor

Data publicării:
Un cip implantat în creier va putea pe viitor să transforme rapid semnalele celulelor nervoase în vorbire. Colaj foto: Profimedia Images

Se poate spune că am intrat în era cyborgilor. Cipurile implantate în creier sunt testate tot mai des pe oamenii cu paralizie pentru a-i ajuta să se miște din nou, relatează Sky News.

Cipurile „citesc” semnale electrice de la neuroni care determină mișcarea și apoi redirecționează instrucțiunile în jurul unei leziuni ale coloanei vertebrale pentru a controla mușchii sau un braț robotic.

Anul trecut, Gert-Jan Oskam a demonstrat cum funcționează un implant cerebral care i-a permis să se ridice în picioare, să meargă și chiar să urce pe scări.

Controlul mușchilor era unul lent și deliberat, dar a fost uimitor să putem vedea cum gândurile sale, intenția lui de a se mișca, sunt transformate în acțiune.

Tehnologia a fost dezvoltată în mai mulți ani. În 2009, în cadrul unui experiment realizat de Universitatea din Pittsburgh, o maimuță s-a hrănit cu o banană controlând un braț robotic cu ajutorul gândului.

Aceeași echipă de cercetători și doctori implantează acum cipuri în oameni. Unul din ei a putut chiar să dea mâna cu Barack Obama.

Implicarea lui Elon Musk adaugă puțină culoare în plus acestei tehnologii. Compania lui, Neuralink, a folosit un robot pentru a implanta cu succes un cip în creierul unui om, dar, din puținele detalii publicate până acum, se pare că cipul nu este conectat la vreun dispozitiv.

Musk a vorbit în trecut despre folosirea cipurilor cerebrale pentru a controla tastaturi și multe altele. Tehnologia este încă la un stadiu experimental.

Există în continuare un risc foarte mare ca implantarea unui obiect străin în creier să provoace infecții sau răni.

Autoritățile din sănătate mai mult ca sigur vor insista ca procedura să nu fie realizată decât atunci când beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile pe care le implică procedura.

Persoanele cu paralizie și afecțiuni degenerative ale creierului sunt candidații cei mai potriviți pentru implantarea cipurilor.

Anul trecut, Gert-Jan Oskam a demonstrat cum funcționează un implant cerebral care i-a permis să se ridice în picioare, să meargă și chiar să urce pe scări. Foto: Profimedia Images

Profesorul Stephen Hawking mișca ușor din obraz pentru a controla un mouse cu care selecta cuvintele pe care voia să le transmită – el putea să aleagă cam un cuvânt pe minut.

Pe viitor, un cip va putea să transforme rapid semnalele neurologice în vorbire.

Musk este, însă, un vizionar. Va reuși el să ajute oamenii să meargă sau să folosească un calculator?

Poate că într-o bună zi vom avea cu toții un cip în creier cu care să controlăm mediul înconjurător, să facem calcule complexe cât mai repede sau să ne descărcăm amintirile ca pe niște fișiere de calculator.

Pare greu de crezut, dar cu fiecare pas controlat de creier cu care tehnologia progresează, acest vis este și mai aproape de a deveni realitate.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Partenerii noștri