Live

Spionaj masiv prin camerele de supraveghere din spitale și școli. Sunt afectate și companii precum Tesla și Virgin Hyperloop

Data actualizării: Data publicării:
Bordul unei mașini Tesla Model S. Sursa foto: Justin Sullivan/Getty Images

Firma de securitate Verkada, din statul american California, a anunțat că a probat accesarea ilegală a 150.000 de camere de supraveghere pe care le deține. Compania de securitate are printre clienți companii mari, precum Tesla și Virgin Hyperloop, transmite BBC.

Hackerii au furat imagini din spitale, școli și sediile companiilor cu care firma de securitate avea contract, potrivit informațiilor Bloomberg, iar Verkada a confirmat pentru BBC că „investighează dimensiunea” atacului și că a anunțat autoritățile în domeniu.

Se presupune că hackerii au putut să vadă imaginile de pe camerele de supraveghere din secțiile pentru femei ale clinicilor, din spitalele de psihiatrie, închisori și inclusiv din sediile Verkada.

Printre companiile ale căror imagini au fost expuse de hackeri se numără producătorul de mașini Tesla și furnizorul de servicii software Cloudflare. Potrivit Reuters, start-up-ul Virgin Hyperloop se află pe această listă. Tesla nu a comentat încă informațiile publicate de presa internațională.

Verkada a precizat că printre imaginile furate se numără și o întâmplare surprinsă într-un spital din Florida în care opt angajați pun la pământ un bărbat, apoi îl leagă de pat. Un alt clip arată polițiști din statul Massachusetts care interoghează un bărbat încătușat. Iar alte imagini furate arată muncitorii de pe linia de asamblare de la o fabrică Tesla din Shanghai.

De asemenea, hackerul au obținut acces la camerele de supraveghere de la şcoala Sandy Hook, unde în 2012 un tânăr a ucis peste 20 de elevi.

Tille Kottmann, bărbatul care pretinde că este în spatele atacurilor cibernetice, a spus pentru Bloomberg că a făcut asta „din multă curiozitate, din lupta pentru libertatea informației și a drepturilor de proprietate intelectuală, dintr-o doză uriașă de anti-capitalism, o mostră de anarhism și pentru că e prea distractiv să nu o faci”.

Atacurile nu au fost însă prea sofisticate și au inclus doar utilizarea unui cont de „super admin” pentru a pătrunde în sistemul companiei Verkada. Compania a anunțat că a luat măsuri ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Un cetățean american a recunoscut că a condus o „secție de poliție” secretă a Chinei în New York

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Rusia o anchetează pentru spionaj pe nepoata lui Hrușciov. Ce-i impută Moscova femeii care acum trăiește în SUA

Partenerii noștri