Live

Sateliții lui Elon Musk blochează observarea Universului. Astronom: „Trebuie să facem ceva și trebuie să facem asta repede”

Data actualizării: Data publicării:
Rețea de sateliți Starlink. Foto: Profimedia

Undele radio emise de rețeaua de sateliți a lui Elon Musk, aflată în continuă creștere, blochează capacitatea oamenilor de știință de a cerceta Universul, potrivit oamenilor de știință olandezi, relatează BBC.

Noua generație de sateliți Starlink, care oferă internet rapid în întreaga lume, interferează mai mult cu radiotelescoapele decât versiunile anterioare, spun ei.

Miile de sateliți care orbitează în jurul Pământului „orbesc” radiotelescoapele și împiedică cercetarea astronomică, potrivit Institutului Olandez de Radioastronomie (ASTRON).

SpaceX, care deține Starlink, nu a răspuns la o solicitare a BBC News pentru comentarii.

Sateliții oferă internet în bandă largă în întreaga lume, adesea în locuri îndepărtate, inclusiv în zone de conflict, precum Ucraina și Yemen.

Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a conecta zonele îndepărtate ale Regatului Unit la internet rapid. În 2022, testele au arătat că Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai mari decât media globală, potrivit Departamentului pentru Digital, Cultură, Media și Sport din Marea Britanie.

Dar astronomii spun că acest lucru are un cost.

„De fiecare dată când sunt lansate mai multe dintre acestea, cu astfel de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin cerul”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, directorul ASTRON, pentru BBC News.

„Încercăm să privim lucruri precum jeturile emise de găurile negre. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai vechi galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a mai spus ea, evidențiind zonele afectate de sateliți.

ASTRON a constatat că interferența provenită de la a doua generație de sateliți, denumită V2, este de 32 de ori mai puternică decât a celor din prima generație.

Cantitatea de radiații emise depășește normele stabilite

„Cantitatea de radiații emise depășește normele stabilite de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, instituția de reglementare a industriei”, a adăugat Dempsey.

În prezent există peste  6.400 de sateliți Starlink pe orbită, la aproximativ 550 de kilometri deasupra Pământului, ceea ce îl face de departe cel mai mare furnizor de internet.

Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai puțin de 1.000. Dar este o industrie în creștere. Amazon își dezvoltă propria rețea, și speră să lanseze cel puțin 3.000 de sateliți în următorii câțiva ani.

Până în 2030, numărul de sateliți pe orbită este de așteptat să depășească 100.000.

Multe obiecte din spațiu, inclusiv galaxii și planete îndepărtate, emit lumină în spectrul electromagnetic. Această radiație călătorește sub formă de unde, iar radiotelescoapele le pot capta, permițând obținerea unor imagini cu lucruri pe care nu le putem vedea cu ochii noștri.

Dar acele unde sunt perturbate de sateliți.

Oamenii de știință au descoperit radiații electromagnetice la aproape toți sateliții V2 Starlink observați. Sunt de aproximativ 10 milioane de ori mai strălucitoare decât cele mai slabe surse de lumină identificate, spun ei.

Autorul principal al studiului, Cees Bassa, a spus că ar fi ca o comparație între „cele mai mici stele vizibile cu ochiul liber și luminozitatea Lunii pline”.

„Deoarece SpaceX lansează aproximativ 40 de sateliți Starlink de a doua generație în fiecare săptămână, această problemă devine din ce în ce mai gravă”, a adăugat Bassa.

„Este foarte clar că, dacă aveți ceva atât de strălucitor care compromite atât de mult un observator astronomic major, atunci trebuie să facem ceva, și trebuie să facem asta repede”, a declarat Robert Massey, director executiv adjunct al Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie

„Văzând aceste semnale în plină expansiune a fost puțin șocant”

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați și de poluarea luminoasă provenită de la sateliți, și se tem că interferează și cu telescoapele optice.

Astronomii spun că au discutat cu SpaceX despre radiațiile emise de prima generație de sateliți, iar compania le-a ascultat atunci preocupările.

Dar ASTRON spune acum că V2 s-a dovedit a fi și mai puternic.

„Văzând aceste semnale în plină expansiune, de la această nouă generație de sateliți V2 Mini SpaceX, a fost puțin șocant”, spune Dempsey.

„Acest lucru amenință de fapt întreaga cercetare astronomică de la sol, în orice lungime de undă și în moduri diferite. Dacă va continua, fără să se încerce o atenuare a procesului, atunci devine o amenințare existențială pentru toate tipurile de cercetări pe care le facem”, a adăugat Dempsey.

Cercetătorii subliniază că este nevoie de o mai mare reglementare a folosirii spațiului, și a modului în care funcționează sateliții, pentru a evita compromiterea activității științifice.

Ei au spus că, în calitate de cel mai mare proprietar de sateliți, SpaceX ar putea stabili un standard pentru limitarea poluării.

Dempsey a spus că acțiuni simple, cum ar fi protejarea bateriei pe satelit, ar putea face o mare diferență și ar putea reduce radiația emisă. Unele interferențe provin de la componente electronice defecte, așa că acest lucru ar putea fi prevenit.

Dar fără acțiune, „foarte curând, singurele constelații pe care le vom mai vedea vor fi cele făcute de om”, a adăugat ea.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autoritățile americane cer sancționarea lui Elon Musk în dosarul preluării Twitter. „Miroase a joc”

Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat vehiculul Tesla Cybertruck: „Nu este frumos din partea lui”

Rețeaua Starlink a lui Elon Musk blochează explorarea universului. „Cu fiecare nou satelit lansat, vedem mai puțin pe cer”

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Partenerii noștri