Live

Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe planeta Marte a fost amânat. NASA anunță o problemă tehnică

Data publicării:
Elicopterul Ingenuity. Foto: NASA

O defecțiune de ultim moment a amânat decolarea elicopterului Ingenuity pe planeta Marte. Aceasta ar fi trebuit să aibă loc astăzi, dar NASA a transmis că a reprogramat primul zbor experimental după data de 14 aprilie.

De vină ar fi o problemă tehnică apărută în timpul unui test al rotoarelor.

În timpul testului, Ingenuity trebuia să își rotească elicele cu viteză maximă, în timp ce se afla pe sol. Cele două elice ar fi trebuit să se rotească în sensuri opuse cu mai mult de 2.500 de rotații pe minut - de aproximativ opt ori mai repede decât elicea unui elicopter pe Pământ.

Atmosfera marțiană are doar 1% din densitatea atmosferei Pământului, ceea ce face ca zborul micului elicopter Ingenuity să fie echivalentul zborului la o înălțime de trei ori mai mare decât a Everestului.

Testul a fost întrerupt brusc de un cronometru care a oprit secvența de comandă pentru fiecare etapă a testului. Oprirea a avut loc în timp ce secvența de comandă încerca să treacă computerul de zbor al elicopterului de la modul „pre-zbor” la modul „zbor”.

„Temporizatorul de supraveghere supraveghează secvența de comandă și alertează sistemul cu privire la orice potențiale probleme”, potrivit NASA.

Pentru primul său zbor, Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de 3 metri în aer, să plutească, apoi să se coboare în siguranță înapoi la sol. Dacă acest lucru merge bine, drona ar putea încerca până la patru zboruri din ce în ce mai dificile.

Cu toate acestea, elicopterul de aproape două kilograme şi de mărimea unei mingi de fotbal este în stare bună, iar decolarea sa, odată realizată, va reprezenta o premieră în istoria omenirii.

Săptămâna aceasta, micul aparat a supraviețuit primei nopți de unul singur, după ce a ieșit din interiorul roverului Perseverance.

Poate părea un lucru neînsemnat, dar temperaturile pot scădea până la minus 90 de grade Celsius pe suprafața lui Marte. Prin urmare, exista riscul ca bateriile și componentele electrice să înghețe sau să crape.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Elon Musk vrea să aibă propriul oraș în sudul Texasului, pe care să-l facă „poarta de acces către Marte"

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

China va căuta urme de viață pe Marte. Ce misiuni pregătește Laboratorul de explorare a spațiului îndepărtat

Partenerii noștri