Live

Primul elicopter care zboară pe altă planetă. Ingenuity a decolat cu succes de pe suprafața marțiană

Data actualizării: Data publicării:
Prima imagine trimisă de Ingenuity in zbor. Foto: NASA

Nouă premieră a misiunii NASA pe Marte. Elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața Planetei Roșii și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Oficialii NASA compară acest lucru cu primul zbor pe pământ al fraților Wright în 1903, relatează The Washington Post.

Misiunea elicopterului a avut loc cu o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice.

Ingenuity s-a desprins de suprafața marțiană, s-a ridicat la peste 3 metri altitudne, a planat și apoi a aterizat în siguranță. Zborul a durat aproximativ 10 secunde, potrivit NASA.

Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California au izbucnit în urale și aplauze când au primit confirmarea că misiunea a avut succes. S-a întâmplat la 3 ore după ce zborul a avut loc, din cauza distanței dintre Pământ și Marte.

Ingenuity este primul elicopter care zboară pe altă planetă. Aparatul cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA, care a ajuns în februarie pe suprafața Planetei Roșii.

Zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea. Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul practic a decolat singur, a zburat singur și a aterizat singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NASA amână din nou întoarcerea pe Pământ a celor doi astronauți blocați în spațiu. De ce misiunea de o săptămână ajunge la nouă luni

Elon Musk vrea să aibă propriul oraș în sudul Texasului, pe care să-l facă „poarta de acces către Marte"

Pe cine a ales Donald Trump la conducerea NASA: „În mod inevitabil, va exista o economie spaţială înfloritoare”

China va căuta urme de viață pe Marte. Ce misiuni pregătește Laboratorul de explorare a spațiului îndepărtat

Partenerii noștri