Live

Video Polaris Dawn. Prima „ieşire privată” în spaţiu din istorie, realizată de astronauți neprofesioniști, a fost un succes

Data actualizării: Data publicării:
Prima ieșire în spațiu a unei „persoane private”, în cadrul misiunii misiunii Polaris Dawn. Sursă foto: X

SpaceX a reușit joi prima ieşire privată în spaţiu din istorie. Miliardarul Jared Isaacman, inițiatorul misiunii Polaris Dawn, a fost prima „persoană privată” din istorie care a ieșit pentru scurt timp în afara navei spaţiale lansate de compania lui Elon Musk. El a fost urmat de Sarah Gillis, angajată a SpaceX.

Ceilalţi doi membri ai misiunii, pilotul Scott Poteet şi colega Anna Menon, angajată SpaceX, au rămâne la bordul capsulei Dragon pentru a se asigura că totul decurge conform planului, potrivit News.ro.

Deoarece nava spaţială nu este echipată cu o cameră de decompresie, întregul echipaj a fost expus vidului din spaţiu odată ce trapa a fost deschisă.

Scopul operaţiunii este de a testa primele costume spaţiale albe, cu aspect futurist, ale lui Elon Musk.

Ieşirea în spaţiu a avut loc la o altitudine de aproximativ 700 km deasupra Pământului. Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se află la o altitudine de aproximativ 400 km. O altă ocazie este posibilă vineri, la aceeaşi oră.

Jared Isaacman şi Sarah Gillis au ieșit pe rând din capsulă. Ei nu au pluti liberi în spaţiu, ci au folosit o structură numită Skywalker, plasată în partea din faţă a capsulei şi formată din bare, pentru a se agăţa şi a efectua mişcări.

„Vom da impresia că dansăm”, a explicat Jared Isaacman luna trecută, la o conferinţă de presă.

Costumele sunt conectate la nava spaţială prin cordoane pentru a le alimenta, printre altele, cu oxigen. În total, ieşirea în spaţiu ar trebui să dureze aproximativ două ore. Este mult mai puţin decât în cazul astronauţilor din agenţiile guvernamentale din afara ISS, unde aceştia îndeplinesc, de asemenea, sarcini foarte tehnice.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și Kamala Harris”. Ce a urmat după aceea

Salvini organizează proteste după ce procurorii au cerut condamnarea sa la 6 ani de închisoare pentru refuzul de a debarca migranţi

Cum arată viața pe Stația Spațială Internațională: „Am avut o pereche de pantaloni timp de trei luni”

Partenerii noștri