Pământul ar putea fi salvat de la apocalipsă de o stea care va trece prin apropierea sistemului solar. Ce alte scenarii sunt posibile
Peste un miliard de ani, Soarele va deveni atât de fierbinte încât toate oceanele planetei noastre se vor evapora, iar viața așa cum o știm va dispărea, scrie Insider. Totuși, o stea care trece prin apropierea sistemului solar ar putea să salveze Pământul de un scenariu apocaliptic ce până acum părea inevitabil.
Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, au făcut 12.000 de simulări pentru a vedea dacă există vreo stea care ar putea trece la cel mult 100 de unități astronomice (aproximativ 15 miliarde de kilometri) de Pământ – o unitate astronomică reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare, adică 150 de milioane de kilometri.
Simulările au arătat că sistemul nostru solar este extraordinar de stabil. În 92% dintre cazuri, sistemul solar va rămâne aproape intact chiar dacă o stea trece prin apropierea sa.
„Credeam că o să se întâmple mai multe”, a spus autorul studiului, Sean Raymond pentru New Scientist. „Nu este foarte ușor să modifici orbitele planetelor.”
Totuși, există o șansă ca steaua pasageră să atragă planeta noastră și să o salveze de la dezastru – cu toate că șansa este una foarte mică. În doar 0,28% dintre simulări, steaua în cauză a modificat orbita Pământului, astfel încât să ajungă într-o zonă mai temperată a spațiului cosmic.
Într-una dintre simulări, Pământul a intrat pe o orbită mai depărtată decât cea a planetei pitice Pluto, care este cu doar 10% mai rece decât orbita actuală a Pământului.
În alte simulări, Pământul a ieșit din sistemul solar și a intrat în norul lui Oort, aflat în spațiul interstelar, la aproximativ 2 miliarde de ani-lumină depărtare. Pământul ar putea deveni în acest caz o planetă care plutește liber prin spațiu.
Cu toate că pare ciudat, acestea nu ar fi cele mai rele scenarii, întrucât este mult mai greu să salvezi o planetă care „s-a prăjit” decât să dezgheți o lume înghețată, potrivit lui Raymond.
„Dacă au atmosfere de hidrogen cât de cât groase, planetele care plutesc liber pot captura destulă căldură ca să mențină apa în stare lichidă la suprafață”, a explicat Raymond.
Există și câteva scenarii în care o altă stea ar putea captura Pământul în propriul ei sistem planetar.
De cele mai multe ori, în scenariile în care orbita Pământului a fost modificată de o altă stea, planeta noastră a ajuns să se lovească de Lună sau de Venus.
Șansa ca o stea să treacă pe lângă sistemul solar în următorul miliard de ani este de 1%, iar simulările arată că există o șansă de doar 1 la 350 ca Pământul să ajungă apoi într-o zonă compatibilă cu viața.
Ar fi ca șansele de a trage la întâmplare asul de pică din două pachete de cărți separate în timp ce dai cu două zaruri și obții 10. „Nu sunt cele mai bune șanse”, a recunoscut Raymond.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News