Opt studenți români au realizat o imprimantă 3D specială care a fost lansată în spațiu
O imprimantă 3D a fost trimisă în spațiu de opt studenți români și a fost perfect funcțională. Imprimanta a printat cu succes 24 de probe experimentale.
Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Scandal uriaș la admiterea de la Arhitectură în București
Violențe în campusuri din SUA
Greșelile pe care le fac studenții în sesiune
Viața la stână în era inteligenței artificiale
O reconstrucție 3D le dă șansa oamenilor să „se plimbe” pe străzile Cetății Eterne
Universitățile din România pierd tot mai mulți studenți
După ce a fost special concepută să poată printa în lipsa gravitației, imprimanta 3D a fost trimisă în spațiu, unde a atins altitudinea maximă de 76,8 km.
Romică Stoica, student: "Cu două ore înainte de lansare se pregătește racheta, se verifică, condițiile meteo și începe numărătoarea inversă, exact cum am văzut și în filme, când începe să cronometreze o voce. După ce ajunge la T 0, este lansată racheta, la bordul căreia sunt toate modulele experimentale. Racheta este formată din mai multe module cilindrice, suprapuse, iar în fiecare cilindru se află un experiment, într-unul dintre cilindri se află și experimentul nostru, adică o imprimantă 3D. "
Odată ajunsă în spațiu, imprimanta a printat cu succes 24 de probe experimentale.
Adrian Șișman, student: "Cu verde putem să vedem ledurile, după aceea, cu mov închis avem masca, care lasă lumina să treacă doar în forma acestor probe pe care noi le-am printat în număr de 24 în micro-gravitație".
Proiectul ambițios al celor 8 studenți a început în urmă cu 4 ani, iar momentele dificile nu au lipsit.
Romică Stoica, student: "În 2020, noi trebuia să lansăm racheta, era prima lansare programată a rachetei, a trebuit să o anulăm. Următoarea dată a fost un eveniment, a luat foc o clădire în spațiu, în centrul spațial și a trebuit iar să amânăm și anul trecut a venit războiul".
O provocare a fost și strângerea de fonduri necesare, pentru ca studenții să ajungă în Suedia cu proiectul lor ambițios.
Romică Stoica, student: "Am făcut diverse campanii, inclusiv de Crăciun am făcut fulgi, de mărțișor am făcut fluturi cu o galaxie pe ei".
Imprimanta a fost trimisă în spațiu pe 1 aprilie, la ora 7.20, ora României.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News