Live

ONU: Rețelele de crimă organizată din Asia de Sud-Est folosesc pe scară largă aplicația Telegram. Cum operează

Data publicării:
Datele piratate, inclusiv detalii ale cardurilor de credit, parolele și istoricul browserului, sunt tranzacționate în mod deschis pe o scară largă în aplicația Telegram. Sursa foto: Profimedia Images

Rețele criminale puternice din Asia de Sud-Est folosesc aplicația de mesagerie Telegram, care a permis o schimbare fundamentală în modul în care crima organizată poate desfășura activități ilicite pe scară largă, a transmis luni Organizația Națiunilor Unite într-un raport.

Raportul reprezintă cele mai recente acuzații care au fost formulate împotriva controversatei aplicații, după ce Franța, folosind o nouă lege dură, fără echivalent internațional, l-a acuzat pe șeful său Pavel Durov pentru că a permis activități criminale pe platformă, scrie Reuters.

Datele piratate, inclusiv detalii ale cardurilor de credit, parolele și istoricul browserului, sunt tranzacționate în mod deschis pe o scară largă în aplicația care are canale extinse cu puțină moderare, se arată în raportul Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC).

Instrumentele utilizate pentru criminalitatea cibernetică, inclusiv așa-numitul software deepfake conceput pentru fraudă și programele malware de furt de date sunt, de asemenea, vândute pe scară largă, în timp ce schimburile de criptomonede fără licență întrețin servicii de spălare a banilor, potrivit raportului.

Există „dovezi puternice că piețele de date subterane se deplasează către Telegram și vânzătorii caută în mod activ să vizeze grupurile transnaționale de crimă organizată cu sediul în Asia de Sud-Est”, se arată în raport.

Asia de Sud-Est a devenit un centru important pentru o industrie de miliarde de dolari care vizează victimele din întreaga lume cu scheme frauduloase. Multe grupări sunt chineze și operează din complexe fortificate cu personal de muncitori traficați. Industria generează între 27,4 și 36,5 miliarde de dolari anual, a transmis UNODC.

Durov, născut în Rusia, a fost arestat la Paris în august și acuzat că a permis activități criminale pe platformă, inclusiv răspândirea de imagini sexuale cu copii. Mișcarea a pus în centrul atenției răspunderea penală a furnizorilor de aplicații și, de asemenea, a declanșat dezbateri despre unde se termină libertatea de exprimare și începe aplicarea legii.

Telegram are aproape 1 miliard de utilizatori

După arestarea sa, Durov a spus că aplicația va preda adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor autorităților care fac cereri legale. El a mai spus că aplicația va elimina unele funcții care au fost abuzate pentru activități ilegale.

Benedikt Hofmann, reprezentantul adjunct al UNODC pentru Asia de Sud-Est și Pacific, a declarat că aplicația este un mediu ușor de navigat pentru criminali.

Pentru consumatori, aceasta înseamnă că datele lor sunt expuse unui risc mai mare de a alimenta escrocherii sau alte activități criminale”, a declarat el pentru Reuters.

Raportul spune că amploarea profiturilor obținute de grupurile criminale din regiune le-a impus să inoveze, adăugând că au integrat noi modele de afaceri și tehnologii, inclusiv malware, inteligență artificială generativă și deepfake în operațiunile lor.

UNODC a declarat că a identificat mai mult de 10 furnizori de servicii software deepfake „care vizează în mod specific grupurile criminale implicate în fraude cibernetice din Asia de Sud-Est”.

În altă parte a Asiei, poliția din Coreea de Sud – considerată a fi țara cea mai vizată de pornografia deepfake – ar fi lansat o investigație asupra Telegram, care va analiza dacă încurajează crimele sexuale online.

Reuters a mai raportat luna trecută că un hacker a folosit chatboți pe Telegram pentru a divulga datele companiei de asigurări indiene Star Health, ceea ce a determinat asigurătorul să dea în judecată platforma.

Folosind chatboții, Reuters a putut să descarce documente care conțineau nume, numere de telefon, adrese, detalii fiscale, copii ale cărților de identitate, rezultate ale testelor și diagnostice medicale.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China și Coreea de Nord anunță o „consolidare” a prieteniei, la împlinirea a 75 de ani de relații diplomatice

Comisia Europeană anunţă că are majoritatea necesară pentru a suprataxa maşinile electrice chinezeşti. Beijingul ameninţă

„Calul Troian al lui Putin” în Europa lansează un avertisment privind relațiile cu China. „Este un război rece economic"

China este pregătită de război. De ce SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze (Foreign Affairs)

Partenerii noștri