Oamenii de știință recunosc că s-au înșelat în privința ciclului solar. Apogeul va veni mai repede și va fi mai riscant pentru Terra
Oamenii de știință care prognozează fluxurile solare au recunoscut că predicția lor pentru ciclul solar actual a fost greșită și că ne apropiem cu pași repezi de un vârf exploziv al activității solare, relatează Live Science.
Soarele este într-un flux constant. Aproximativ la fiecare 11 ani, steaua trece de la o perioadă de liniște, cunoscută sub numele de minim solar, la un vârf de activitate cunoscut sub numele de maxim solar - când petele întunecate acoperă soarele și provoacă frecvent furtuni solare puternice. Apoi o ia de la capăt.
Actualul ciclu al Soarelui, Ciclul Solar 25, a început oficial la începutul anului 2019. La acea vreme, Centrul de Previziune Meteo Spațială (SWPC) al Administrației Naționale pentru Atmosfera și Oceane (NOAA) – un grup de experți format din oameni de știință de la NOAA și NASA – a prezis că, cel mai probabil, ciclul solar 25 va atinge vârful la un moment dat în 2025 și va fi mai slab față de media ciclurilor solare, la fel ca predecesorul său, Ciclul Solar 24.
Cu toate acestea, alți oameni de știință și-au dat seama că predicțiile SWPC sunt contrazise de activitatea solară. În luna iunie a acestui an, Live Science a dezvăluit că activitatea solară a crescut mai repede decât se aștepta. Mai mulți experți care estimează că ciclul solar va ajunge la apogeu cel mai probabil înainte de sfârșitul anului 2024.
Pe 25 octombrie, SWPC a emis o „predicție revizuită” pentru Ciclul Solar 25 și a recunoscut că estimările sale inițiale „nu mai sunt suficient de fiabile pentru clienții SWPC”, cum ar fi companiile private de explorare spațială și sateliți. Noua actualizare afirmă că „activitatea solară va crește mai rapid și va atinge un nivel mai înalt” decât se prevedea inițial și că maximul solar va avea loc probabil între ianuarie și octombrie anul viitor.
Anul acesta au fost mai multe semnale că maximul solar va veni mai devreme și va fi mai activ decât se aștepta, inclusiv că petele solare vor atinge un maxim al ultimilor de 20 de ani, erupții solare masive de clasa X, aurore vizibile la latitudini inferioare și temperaturi în creștere în atmosfera superioară.
Un apogeu mai activ al ciclului solar ar putea crea perturbări pe Pământ: furtunile solare majore pot provoca întreruperi ale semnalelor radio, pot deteriora infrastructura electrică și pot distruge sistemele GPS și sateliți de internet. Unii dintre aceștia chiar ar putea cădea din cer.
Prin urmare, un maxim solar mai activ reprezintă „un pericol mai mare pentru aceste tehnologii și servicii critice”, au avertizat reprezentanții NOAA în prognoza lor actualizată.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News