Live

O tehnologie NASA este folosită pentru a găsi persoanele prinse sub dărâmăturile din Turcia și Siria

Data actualizării: Data publicării:
Tehnologia se bazează pe radarul cu microunde pentru a detecta chiar şi cele mai mici mişcări ale corpului. Foto: NASA

O tehnologie proiectată de NASA a fost implementată după cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria pentru a ajuta echipele de intervenţie să localizeze persoane prinse sub dărâmături, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, transmite miercuri DPA.

Agenţia spaţială a indicat că grupurile de salvatori din Turcia au primit o tehnologie spin-off (derivată) concepută de NASA şi provenită de la compania SpecOps Group cu sediul în Florida, care poate detecta persoane prinse sub dărâmături, conform Agerpres.

Prototipuri ale unităţilor numite Finding Individuals for Disaster Emergency Response (FINDER), specializate în găsirea de persoane în cadrul răspunsului în situaţii de dezastru, au fost proiectate iniţial de Laboratorul de Propulsie Jet (Jet Propulsion Laboratory - JPL) al NASA în colaborare cu Departamentul American pentru Securitatea Internă, licenţa pentru această tehnologie fiind ulterior acordată SpecOps.

„În vremuri de dezastru, tehnologia poate fi un colac de salvare. FINDER, o tehnologie spin-off @NASA oferă echipelor de salvare un instrument esenţial pentru a-i localiza şi ajuta pe cei aflaţi în nevoie după recentul cutremur din Turcia şi Siria”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un mesaj transmis pe Twitter.

Funcţionarea acestor unităţi se bazează pe radarul cu microunde pentru a detecta chiar şi cele mai mici mişcări ale corpului determinate de procese precum bătăile inimii sau respiraţia.

„Corpul se mişcă cu un milimetru când bate inima. Deoarece molozul în sine nu se mişcă, putem să separăm acele mişcări”, a declarat Jim Lux, fost manager responsabil pentru prototipurile FINDER. „Atunci analizăm dacă mişcarea indică atât bătăile inimii, cât şi respiraţia”, a adăugat el.

De asemenea, NASA a declarat că pune la dispoziţie imagini şi date obţinute din spaţiu care pot fi de folos echipelor de intervenţie.

Căutarea supravieţuitorilor continuă, în pofida speranţelor din ce în ce mai mici de a mai fi găsite persoane în viaţă, după cele două cutremure puternice produse la 6 februarie, la doar câteva ore distanţă, în regiunea din apropierea frontierei turco-siriene.

În urma seismelor, peste 40.000 de persoane au murit şi alte câteva milioane au avut nevoie de ajutor de urgenţă.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cele mai detaliate imagini ale suprafeței Soarelui au fost realizate de misiunea spațială Solar Orbiter. La ce ajută informațiile

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Bill Nelson, NASA: Nu am văzut diviziune rasială sau religioasă. Din perspectiva spațiului, toți suntem cetățeni ai planetei Pământ

Partenerii noștri