Live

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii, pentru o misiune în premieră

Data publicării:
Sonda Chang'e 6, lansată de China la începutul lunii mai, a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii. FOTO Profimedia Images

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre, un pas înainte pentru programul ambiţios al ţării, a relatat duminică agenţia de ştiri chineză Xinhua.

Sonda Chang'e 6, care a decolat de la Centrul de Lansare Spaţială Wenchang de pe insula tropicală sudică Hainan, a aterizat aşa cum era planificat în imensul bazin Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, a precizat agenţia, citând Administraţia Spaţială Chineză.

Această misiune de 53 de zile, lansată pe 3 mai, ar trebui să facă posibilă, potrivit Xinhua, prelevarea primelor mostre pe partea ascunsă a Lunii, o regiune a satelitului Pământului rar explorată, scrie Agerpres.

Sonda va încerca să colecteze material lunar şi să efectueze alte experimente în zona sa de aterizare. Pentru a face acest lucru, dispozitivul va putea folosi dispozitivul de forare pentru a prevala probe de sub suprafaţă, precum şi braţul robotic pentru a prinde materialul, direct pe suprafaţă în acest caz. Procesul este de aşteptat să fie finalizat în următoarele două zile, a precizat Xinhua, citată de Agerpres. Chang'e 6 va încerca apoi să plece de pe partea îndepărtată a Lunii.

În 2019, China a mai trimis un dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii, dar nu a adus nicio probă.

Oamenii de ştiinţă cred că partea întunecată a Lunii - numită aşa pentru că este invizibilă de pe Pământ şi nu pentru că nu captează niciodată razele Soarelui - este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea apropiată şi vizibilă. Prin urmare, ar putea fi mai uşor să se colecteze probe acolo, pentru a înţelege mai bine cum s-a format Luna.

"Probele colectate de Chang'e 6 vor avea o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani", a declarat Ge Ping, director adjunct al Centrului de Explorare Lunară şi Inginerie Spaţială din China.

China şi-a extins semnificativ programele spaţiale sub preşedintele Xi Jinping, acesta investind miliarde de dolari în sector pentru a-i ajunge din urmă pe liderii american şi rus.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Inamicii SUA, în dezacord privind lupta pentru Casa Albă. Cum se împart între Harris și Trump și ce strategii au

Mai multe produse româneşti de calitate intră pe piaţa din China. Ce a transmis ministrul chinez de Externe

Imagini din satelit după scufundarea celui mai nou submarin nuclear al Chinei. „Va încetini semnificativ planurile Beijingului”

Partenerii noștri