Live

De ce au plătit 200 de oameni sute de mii de dolari ca să-și pună creierul sau corpul în azot lichid

Data actualizării: Data publicării:
Procesul de crioconservare începe cu extragerea sângelui și a altor fluide din corpul „pacientului” care sunt înlocuite apoi cu substanțe chimice. Colaj foto: Profimedia Images

Timpul și moartea „au luat pauză” pentru unii oameni din Scottsdale, Arizona. În rezervoarele umplute cu azot lichid sunt trupurile și capetele a 200 de oameni care au cerut să fie conservați prin criogenie („crioconservați”) în speranța că vor fi readuși la viață în viitor când știința va avansa dincolo de limitele din ziua de azi, scrie Reuters.

Mulți dintre „pacienți”, așa cum îi numește Alcor Life Extension Foundation – o organizație nonprofit care pretinde că este lider mondial în domeniul criogeniei, erau bolnavi în fază terminală de cancer, ALS și alte boli pentru care astăzi nu există leac.

Matheryn Naovaratpong, o fetiță cu cancer la creier, este cea mai tânără persoană care a fost crioconservată în 2015 la vârsta de doar doi ani. „Ambii ei părinți au fost doctori și ea avea mai multe operații pe creier și nimic nu a funcționat, din păcate”, a spus Max More, șeful Alcor. „Așa că ne-au contactat pe noi.”

Odată vitrificați la temperaturi extrem de joase, „pacienții” sunt plasați apoi în rezervoare pline cu azot lichid și ținuți la păstrare până când tehnologia va permite reanimarea lor. Captură video: Youtube / CNET

Pionierul Bitcoin Hal Finney, un alt pacient Alcor, și-a crioconservat corpul după moarte în 2014, acesta fiind răpus de ALS – scleroza laterală amiotrofică.

Procesul de crioconservare începe atunci când persoana este declarată decedată. Sângele și alte fluide sunt extrase din corpul pacientului și înlocuite cu substanțe menite să prevină formarea de cristale de gheață dăunătoare.

Dacă pacienții optează pentru varianta „Neuro” - opțiunea mai ieftină - chirurgul decapitează pacientul și îi pune la păstrare doar capul, potrivit NBC News. Când reanimarea va fi posibilă, doctorii viitorului vor trebui să cloneze un nou corp pentru pacient cu ajutorul ADN-ului său.

Odată vitrificați la temperaturi extrem de joase, pacienții Alcor sunt plasați apoi în rezervoarele din Arizona ale companiei „atâta [timp] cât va fi nevoie ca tehnologia să ajungă din urmă”, a explicat More.

O parte dintre „pacienții” care au fost crioconservați. Captură video: Youtube / CNET

200.000 de dolari pentru un corp congelat, 80.000 pentru un creier

Prețul minim este de 200.000 de dolari pentru un corp și 80.000 pentru un creier. Majoritatea celor 1.400 de „membri” Alcor care sunt în viață își plătesc datoria făcând compania să fie beneficiarul polițelor lor de asigurare pe viață, potrivit lui More.

Soția lui More, Natașa Vita-More, asemuiește procesul cu o călătorie în viitor. După ce „boala sau leziunea a fost vindecată sau remediată și persoana are un nou corp clonat sau un corp protetic sau a fost reanimat, [pacientul] se poate întâlni din nou cu prietenii săi”.

Mulți profesioniști din domeniul medical consideră crioconservarea un subiect de domeniul științifico-fantasticului. Captură foto: Instagram / ci.cryonics

Mulți profesioniști din domeniul medical nu sunt de acord, potrivit lui Arthur Caplan, șeful departamentului de etică medicală al Școlii de Medicină Grossman de la Universitatea din New York.

„Noțiunea de a ne îngheța pentru viitor este destul de științifico-fantastică și naivă”, a spus Caplan. „Singurul grup care este entuziasmat de această posibilitate sunt persoanele care se specializează pe studiul viitorului îndepărtat sau oamenii care sunt interesați să te facă să plătești bani pentru a face asta.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri