Live

Valul-monstru care a doborât un record în emisfera sudică

Data actualizării: Data publicării:

Oamenii de ştiinţă au măsurat ceea ce ar putea fi cel mai înalt val înregistrat vreodată în emisfera sudică, un monstru de 23,8 metri înălţime, respectiv echivalentul unui imobil cu opt etaje, relatează AFP, citată de Agerpres

val oceanic



Valul a fost înregistrat marţi în Oceanul Austral sau Oceanul Sudic, renumit pentru violenţa furtunilor sale, în apropiere de Insula Campbell, la circa 700 km sud de Noua Zeelandă, a anunţat MetOcean Solutions, un consultant în oceanografie.

Oceanograful Tom Durrant a declarat că acest val, măsurat în timpul unei furtuni feroce cu ajutorul unei balize, pulverizează recordul precedent pentru emisfera sudică, stabilit la 22,03 metri în 2012.

„După cunoştinţa noastră este valul cel mai înalt înregistrat vreodată în emisfera sudică", a spus el. Omul de ştiinţă a explicat că Oceanul Austral face oficiul de „sală a motoarelor", generând valuri care se propagă pe toată planeta.

„În fapt, surferii din California se pot aştepta ca energia degajată de această furtună să ajungă pe ţărmurile lor în circa o săptămână", a precizat el.

Cercetătorul a mai afirmat că furtuna care a zguduit regiunea înainte de a se deplasa spre est a provocat probabil valuri care depăşeau 25 de metri.

Dar baliza oamenilor de ştiinţă, instalată la sfârşitul lui martie pentru a înregistra condiţiile meteorologice extreme din Oceanul Austral, nu se afla în locul potrivit pentru a le înregistra pe acestea, a adăugat el.

În plus, pentru a-şi menaja bateriile, baliza nu înregistrează datele decât în episoade de 20 de minute odată la trei ore. „Este foarte probabil să fi existat valuri mai mari atunci când nu înregistra", a spus Tom Durrant.

Cel mai înalt val înregistrat vreodată a fost un tsunami generat în 1958 de un seism, în Lituya Bay din Alaska, care măsura 30,2 metri înălţime, potrivit revistei institutului Smithsonian.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România este una dintre puținele țări care au produs mai mult vin în 2023 decât anul trecut

Declinul populaţiei de pinguini ar putea agrava schimbările climatice (studiu)

Cele 5 motive pentru care COVID-19 a făcut cele mai puține victime în Africa, în ciuda tuturor temerilor

Întăriri de dincolo de Ecuator

Partenerii noștri