Live

Un pește bizar cu „picioare” uimește oamenii de știință: „Gustă” fundul mării pentru a găsi hrană proaspătă

Data actualizării: Data publicării:
Cercetătorii au descoperit că „picioarele” robinului de mare poate ajuta acești pești să detecteze hrana. Sursa foto: Profimedia Images

Un tip bizar de pește cu apendice asemănătoare picioarelor își folosește membrele nu numai pentru a se deplasa mai repede, ci și pentru a „gusta” fundul mării pentru a-și găsi prada proaspătă care se află îngropată, au descoperit cercetătorii, informează The Guardian.

Robinul de mare are șase structuri asemănătoare picioarelor care sunt formate din aripioare modificate și se știe că le folosesc pentru a merge pe fundul mării și chiar pentru a răsturna scoici în vânătoarea de pradă, scrie The Guardian.

Cercetătorii au bănuit de mult timp că „picioarele” lor ar putea ajuta, de asemenea, peștii să detecteze hrana în alte moduri, iar acum oamenii de știință din SUA au lansat două studii care dezvăluie genele care dau naștere „picioarelor” robinilor de mare și, de asemenea, modul în care sunt utilizate astfel de membre.

Scriind în jurnalul Current Biology, echipa raportează cum a plasat robini de mare individuali în rezervoare care conțin apă și nisip. Îngropate sub nisip erau fie midii, capsule care conțineau extract de midii și capsule care conțineau apă de mare.

Echipa a descoperit că o specie cunoscută sub numele de Prionotus carolinus a detectat toate articolele legate de pradă, dar nu și capsulele de apă de mare.

Lucrările ulterioare au arătat că nervii din membrele acestor pești s-au activat atunci când picioarele au fost expuse la diferite substanțe chimice legate de alimente, cum ar fi aminoacizii, iar robinii de mare puteau localiza capsule îngropate care conțineau astfel de substanțe.

Echipa a descoperit cum capacitatea peștilor de a localiza scoici a scăzut odată cu adâncimea la care au fost îngropate moluștele, așa cum ar fi de așteptat dacă robinii de mare și-ar folosi membrele pentru a detecta substanțele chimice eliberate de pradă.

În plus, cercetătorii au descoperit că picioarele acestor robini de mare erau acoperite de mici umflături similare celor observate pe limba umană, iar umflăturile purtau receptori gustativi. Cercetătorii sugerează că umflăturile ar putea crește atât sensibilitatea la atingere, cât și sensibilitatea chimică.

Este ca și cum și-ar fi adaptat mașinăria de gust, dar într-un mod foarte diferit și dintr-un motiv foarte diferit”, spune Dr. Corey Allard, un coautor al cercetării de la Universitatea Harvard.

Echipa a descoperit că o altă specie de robin de mare cunoscută sub numele de Prionotus evolans nu a săpat și nu a reușit să găsească prada îngropată, în timp ce nervii din picioare nu au răspuns la aceeași suită de substanțe chimice legate de hrană, iar membrele nu au fost acoperite de umflături.

Studiind alte specii de robin de mare, echipa a sugerat că picioarele creaturilor au fost folosite inițial pentru mișcare și că alte proprietăți, cum ar fi o mai mare sensibilitate și capacitate de a gusta, au apărut mai târziu în evoluție.

Allard a spus că robinii de mare ar putea oferi oamenilor de știință o oportunitate de a studia modul în care noi părți ale corpului apar în timpul evoluției și se formează noi trăsături, precum și modul în care creierul evoluează și se adaptează la astfel de schimbări.

Acești pești nebuni și ciudați au o mulțime de lucruri care să ne spună că probabil că nu am putea învăța atât de multe de la un organism de cercetare mai convențional precum un șoarece”, a mai spus Dr. Corey Allard.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Surpriză! ”Marele trădător al Ucrainei” vrea să plece din Rusia și și-a stabilit destinația: ”Ar fi o rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sute de mii de pești morți au umplut portul turistic Volos din Grecia. Zona afectată „se întinde pe kilometri”

„Peștele Apocalipsei”, despre care se spune că anunță cutremure, a fost găsit pe o plajă din California

Eșecul ingineriei romane: Rămășițele unor fântâni oferă indicii că și romanii puteau să greșească

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Partenerii noștri