Live

UDMR face presiuni la Bruxelles pentru reducerea numărului urșilor din România. „Este nevoie de o rezoluție urgentă”

Data actualizării: Data publicării:
Vânătoarea la urs se poate practica numai în baza derogărilor anuale care se obțin de la Ministerul Mediului. Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul UDMR Vincze Lorand anunță că miercuri a fost luată în discuție, în Comisia pentru petiții a Parlamentului European, o petiție prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov privind gestionarea ursului brun în România. Eurodeputatul, care anunță că a susținut petiția, transmite că trebuie găsită „o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu „problema urșilor”.

Eurodeputatul consideră că responsabilitatea principală pentru această problemă revine Ministerului Mediului și anunță că „a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului Tanczos Barna.

„Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, scrie europarlamentarul UDMR.

Potrivit petiției prezentate în Parlamentul European, „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”.

Vincze Lorand a reamintit în cadrul ședinței că Comisia Europeană a confirmat că Directiva Europeană privind Habitatele interzice capturarea sau uciderea deliberată a vânatului mare, cum ar fi ursul brun, care este o specie strict protejată, dar că pentru asigurarea sănătății publice și a siguranțe, statele membre pot deroga de la această dispoziție pentru a preveni daune grave. Autorizarea acestora este responsabilitatea autorităților române.

„Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tanczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică”, a declarat Vincze Lorant.

Președintele Consiliului județean Haghita, Csaba Borboly susține că „măsurile luate până acum de Ministerul Mediului sunt opace și de netrecut, iar prevenirea daunelor lipsește cu desăvârșire”.

Vânătoarea la urs se poate practica numai în baza derogărilor anuale care se obțin de la Ministerul Mediului. În 2020 ministerul a aprobat uciderea a 106 exemplare, iar 18 exemplare au fost relocate (mutate din zone unde pot intra în contact cu oameni în zone unde sunt în siguranță).

Tot anul trecut, senatorul UDMR de Covasna, Fejer Laszlo-Odon, a solicitat reprezentanţilor Ministerului Mediului să acorde derogare pentru „recoltarea preventivă” a 520 de urşi, arătând că aceste animale, care s-au înmulţit foarte mult pun în pericol vieţile oamenilor şi provoacă numeroase pagube materiale.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Kelemen Hunor, candidat pentru a patra oară consecutiv la președinția României

Care dintre partide propun cei mai mulți traseiști la alegerile parlamentare din 2024 (Raport Expert Forum)

Urs lovit de o mașină în județul Brașov. Animalul a fost eutanasiat după ce a suferit leziuni la coloana vertebrală

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că are „o relație colegială” cu premierul ungar Viktor Orban

Partenerii noștri