Live

Studiu îngrijorător. Gândacii devin imuni la insecticide

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Gândacii evoluează rapid și devin din ce în ce mai greu de ucis. Este concluzia oamenilor de știință, care au observat că aceste insecte evoluează mult mai repede decât se așteptau, dezvoltând imunitate la insecticidele folosite pentru a le elimina.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue au expus gândaci la diferite insecticide și au descoperit că insectele au căpătat rezistență nu numai față de acestea, dar și față de alte substanțe chimice create pentru a-i extermina. Specialiștii susțin că este numai o problemă de timp până când aceste insecte vor deveni total imune la insecticide.

„Este o schimbare neașteptată la gândaci. Dezvoltarea unei imunități în fața mai multor clase de insecticide va face controlarea lor doar cu substanțe chimice aproape imposibilă,” a declarat Michael Scharf de la universitatea Purdue, citat de CNN.

Exterminatorii de obicei folosesc cocktail-uri din mai multe tipuri de insecticide, astfel ca în cazul în care o insectă este imună la o substanță, alta să intervină și să o ucidă. Însă, această strategie nu va mai funcționa dacă gândacii capătă imunitate la diferite tipuri de insecticide.

În acest studiu, cercetătorii au reușit controleze înmulțirea gândacilor folosind diferite tipuri de insecticide, însă nu au putut să reducă numărul lor.

Pentru a-i ține sub control, trebuie să găsim noi metode pentru a-i combate, spune Michael Scharf.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anchetă la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, după ce mama unui bebeluș a distribuit online imagini cu gândaci și mizerie în saloane

Gândaci și mizerie la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. „Am fost îngrozită și șocată de condiții”, povestește mama unui bebeluș

Studiu: Obiectivele Germaniei privind vehiculele electrice nu sunt realiste

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Partenerii noștri