Societatea ornitologică din SUA redenumește zeci de păsări. Se renunță la numele de oameni cu istorii rasiste sau misogine
Mai multe specii de păsări din SUA și Canada vor primi denumiri noi pe baza habitatelor și trăsăturilor lor, mai degrabă decât pe baza numelor oamenilor, chiar dacă aceștia le-ar fi descoperit, a anunțat Societatea Americană de Ornitologie, transmite BBC.
După ani de controverse, societatea va elimina toate denumirile umane pentru speciile de păsări, inclusiv cele legate de oameni cu istorii rasiste.
Scopul lor este de a crea un mediu mai incluziv pentru fanii de observare a păsărilor. Între 70 și 80 de păsări vor fi redenumite.
„Convențiile de numire a păsărilor dezvoltate în anii 1800, întunecate de rasism și misoginie, nu funcționează pentru noi astăzi și a sosit momentul să transformăm acest proces și să redirecționăm atenția către păsări, acolo unde este locul”, CEO-ul societății, a declarat Judith Scarl într-un comunicat.
Păsările care vor fi redenumite includ și două specii din grupa parulidae, ambele numite după naturalistul din secolul al XIX-lea, Alexander Wilson.
În 2020, Societatea Americană de Ornitologie (AOS) a redenumit o pasăre numită după un general al Armatei Confederate, John P McCown, drept spurul lung cu cioc gros.
AOS a spus că va crea un nou comitet pentru a supraveghea atribuirea noilor nume de păsări.
„Acest comitet va extinde participarea prin includerea unei reprezentări diverse a persoanelor cu experiență în științe sociale, comunicații, ornitologie și taxonomie”, a spus AOS în declarația sa.
Publicul va fi, de asemenea, implicat în proces, a adăugat acesta.
Organizația a spus că aceste „decizii importante” au fost luate pentru a schimba numele englezești dăunătoare și excluzive date păsărilor.
La începutul acestui an, Societatea Națională Audubon (NAS), o organizație de conservare a păsărilor, a decis să-și păstreze numele, în ciuda eforturilor de schimbare.
James John Audubon, un celebru naturalist american și ilustrator de animale sălbatice, deținea sclavi și avea „atitudini dăunătoare față de oamenii de culoare și indigeni”, a recunoscut NAS.
Decizia a fost luată „după un proces îndelungat de examinare a numelui său în lumina istoriei personale a omonimului său”, a spus societatea într-un comunicat din martie.
„Numele a ajuns să reprezinte mult mai mult decât munca unei singure persoane, dar o dragoste mai largă pentru păsări și natură și o abordare non-partizană a conservării”, a spus Susan Bell, care face parte din consiliul societății.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News