Râmele contribuie la producția mondială de cereale la fel de mult ca Rusia
Râmele, creaturile indispensabile pământului, care descompun materia organică și aerisesc solurile, contribuie cu până la 6,5% din recoltele de cereale din lume, la fel ca Rusia, notează The Guardian.
Contribuția râmelor la recolta mondială de cereale este egală cu cea a Rusiei, potrivit unui studiu care documentează rolul lor enorm în producția de alimente.
Aceasta înseamnă 140 de milioane de tone de hrană pe an, au spus cercetătorii, ceea ce ar face din râme al patrulea cel mai mare producător global dacă ar fi o țară. Rusia a produs 150 de milioane de tone în 2022 și se așteaptă să producă 120 de milioane de tone în acest an.
Nevertebratele care trăiesc în sol contribuie la 6,5% din recoltele de cereale, potrivit studiului, publicat în Nature Communications săptămâna aceasta. Culturile includ orez, porumb, grâu și orz. Dacă o pâine medie este formată din 15 felii, aceasta înseamnă că o felie de pâine depinde de activitatea viermilor inelați care urmează să fie produși.
Râmele contribuie la creșterea a 2,3% din leguminoase, care includ boabele de soia, mazărea, năutul și lintea. Acesta este probabil mai mic, deoarece leguminoasele își pot fixa singure azotul, ceea ce le face mai puțin dependente de viermi, au spus cercetătorii.
Pe măsură ce râmele fac vizuini și se hrănesc în subteran, descompun materia organică și aerează solurile, crescând fertilitatea și făcând nutrienții disponibili pentru organismele mai mici. De asemenea, ajută solurile să capteze și să rețină apa.
Oamenii de știință știu de mult timp că prezența râmelor contribuie major în agricultură, naturalistul Charles Darwin scria despre asta în 1881, dar înainte de această cercetare, nu se știa cât de mult.
„Acesta este primul efort de care știu eu, care încearcă să studieze o bucată de biodiversitate a solului, și care mă face să spun: „OK, aceasta este valoarea, aceasta este ceea ce ne oferă la scară globală”, a spus cercetătorul principal Steven Fonte de la Universitatea de Stat din Colorado. „Solurile sunt un habitat atât de complicat, și cu toatea acestea s-au făcut foarte puține eforturi pentru a înțelege ce înseamnă această biodiversitate pentru recoltele noastre globale.”
Cercetătorii au analizat impactul viermilor inelați asupra cerealelor și leguminoaselor analizând și suprapunând hărți ale proprietăților solului și ale randamentelor culturilor cu un atlas global al abundenței râmelor.
Râmele au contribuit proporțional mai mult în zonele din sudul global: 10% din producția de cereale în Africa sub-sahariană și 8% în America Latină și Caraibe se datorează viermilor, au spus cercetătorii. Probabil că acest lucru se datorează faptului că acești fermieri tind să folosească mai puține îngrășăminte și pesticide, bazându-se în schimb pe gunoi de grajd și materii organice putrezite, ceea ce ajută la creșterea abundenței râmelor.
Solul vegetal este locul în care se cultivă 95% din hrana planetei. Luna trecută, cercetările au arătat că solul conține mai mult de jumătate din toate speciile. Deși impactul râmelor este notabil, alte organisme din sol pot fi „la fel de importante”, dar sunt necesare studii suplimentare, se spune în lucrare și se crede că doar o fracțiune a fost identificată.
Biodiversitatea solului a fost subevaluată din punct de vedere istoric, a spus Fonte, iar acest studiu a arătat modul în care crește productivitatea agricolă.
„Pământurile sunt încă această cutie neagră uriașă pe care nu o înțelegem pe deplin”, a spus Steven Fonte de la Universitatea de Stat din Colorado. „Această lucrare ne ajută să arătăm că există o mulțime de oportunități pe care pur și simplu le ignorăm.”
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News