Primăvara va aduce o dublă apariție a cicadelor în SUA: Un spectacol natural unic după 200 de ani
Două rânduri de puiet de cicade periodice sunt programate să iasă simultan din pământ în aprilie, marcând un eveniment rar, care nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Ieșirea din subteran a acestor insecte zburătoare va fi un spectacol natural zgomotos, iar impactul lor se va resimți în întregul vest și sud-est al Statelor Unite, notează BBC.
Thomas Jefferson era președinte când a avut loc ultima dată acest fenomen. Anul acesta, cele două rânduri de puiet, Brood XIII de 17 ani din nordul Illinois și Brood XIX de 13 ani în sud-estul SUA, vor începe să iasă la suprafață la sfârșitul lunii aprilie. Un moment deosebit de interesant este prevăzut în micile zone de pădure din jurul Springfield, Illinois, unde cele puieții se pot suprapune.
În cazul Brood XIX, este vorba despre un grup specific de cicade care apar o dată la 13 ani. „Brood” înseamnă puiet sau grup, iar numerotarea romană (XIX) indică puietul la care se referă.
Cât trăiesc cicadele
Cicadele periodice au un ciclu de viață excepțional de lung, petrecând până la 17 ani sub pământ în stadiul de nimfe, hrănindu-se cu rădăcini, înainte de a se transforma în cicade adulte. Fenomenul este cu atât mai remarcabil cu cât acesta va fi prima dată în două secole când puieții vor apărea simultan.
Evenimentul atrage atenția entomologilor și pasionaților de natură, generând interesul publicului pentru aceste insecte neobișnuite. Oamenii se pregătesc pentru această apariție cu ținute anti-cicade, iar autoritățile caută să gestioneze situația într-un mod care să protejeze atât natura, cât și comunitățile locale.
Deși cicadele pot fi zgomotoase și pot crea haos la capitolul curățenie, ele aduc beneficii mediului în care trăiesc, îmbunătățind solul și oferind hrană pentru prădători.
Cicadele periodice sunt un mister al naturii
Dacă pentru unii evenimentul poate fi perceput doar ca un spectacol senzațional, pentru alții cicadele periodice reprezintă un mister fascinant al naturii, iar entuziasmul pentru studiul lor este în creștere, cu sute de mii de videoclipuri și fotografii documentate în aplicația Cicada Safari, lansată în 2019.
„Acesta nu este un eveniment obișnuit”, spune Gene Kritsky, expert în cicade și profesor emerit de biologie la Universitatea Mount St Joseph din Ohio. Dragostea lui pentru aceste insecte a început în urmă cu 50 de ani, când a aflat pentru prima dată despre cicadele periodice și și-a dat seama că erau multe de descoperit folosind date istorice pentru a crea hărți ale modelelor de distribuție a acestora. El se descrie ca un „istoric frustrat, care este și entomolog”.
Aceste creaturi, care au primit tot felul de nume, printre care și „diavol mascat” și „băutor de whisky”, captivante prin apariția lor teatrală, adaugă o notă distinctivă în peisajul ecologic și cultural al Americii de Nord.
Din 3.390 de specii de cicade, 16 trăiesc în România
În România, au fost identificate 16 specii, localizate în arii restrânse din Dobrogea şi sud-vestul ţării, unde există influenţe ale climatului mediteraneean, însă în ultimii ani, unele dintre acestea şi-au extins arealul, astfel încât, în prezent le putem întâlni şi în alte zone din sudul ţării, în Bucureşti şi împrejurimile acestuia, în Piteşti etc., conform romaniaecologică.ro.
Există peste 3.390 de specii de cicade în întreaga lume, dar numai șapte în America de Nord sunt cunoscute a fi periodice. Restul apar anual. Deși sunt clasificate ca specii distincte, multe specii de cicade periodice sunt capabile să se încrucișeze, producând hibrizi.
Înseamnă că acolo unde puii se încrucișează în acest an, trei specii de cicadele din Puiet XIII vor avea ocazia să se încrucișeze cu patru specii de cicadele din Puiet XIX, explică Mike Raupp, profesor emerit la departamentul de entomologie al Universității din Maryland. „Rezultatul va produce hibrizi și doar cicadele și Mama Natură știu care va fi rezultatul”, spune el.
Data viitoare când Broods XIX și XIII vor apărea împreună, va fi 2245. Întrebarea este: în ce fel de lume vor ieși?
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News