Live

Poveştile şocante ale înotătorului care s-a scufundat în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific: Arată ca o supă de plastic

Data publicării:
FOTO: Captură Twitter

Înotătorul pe distanță lungă francez Ben Lecomte s-a scufundat timp de 80 de zile în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific în scopul colectării de informaţii ştiinţifice. Acesta a povestit ce l-a şocat în timpul expediţiei şi care au fost primele sale impresii, potrivit CNN, citat de MEDIAFAX.

În luna iunie, Ben Lecomte a pornit din Hawaii pentru 80 de zile de scufundări în cel mai mare conglomerat de gunoaie marine din lume. Francezul în vârstă de 52 de ani a înotat timp de opt ore în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătraţi. Zona este de trei ori mai mare decât teritoriul Franţei şi este mărginită de curenţi extrem de puternici, care au atras deşeurile spre centru, formând astfel un vortex.

Studii recente estimează că insula cuprinde cel puţin 79.000 de tone metrice de plastic, din care 10% sau 20% ar fi ajuns în mare în urma tsunamiului care a lovit coasta Japoniei în 2011. Unele deşeuri sunt biodegradabile, dar o bună parte dintre acestea se descompun sub acţiunea soarelui şi a valurilor în ceea ce este numit în mod generic microplastic.

Lecomte a mărturisit că se aştepta să găsească tot felul de gunoaie, aşa că nu a fost surprins de periuţele de dinţi, jucăriile de plajă și echipamentele de pescuit din apă.

Cu toate acestea, a rămas neplăcut impresionat de cantitatea uriaşă de microplastic, care a transformat acea zonă a oceanului într-o masă similară unei „supe de plastic”. Din perspectiva unui înotător, totul arată ca şi cum „ai privi un revers al cerului înnorat”.

Bărbatul nu s-a aflat în pericol, întrucât a fost capabil să se strecoare printre deşeurile mai mari şi echipamentul folosit a anulat orice posibilitate de a ingera microplastic. „Cel mai neplăcut lucru a fost priveliştea în sine”, a mai spus francezul.

Expediţia a avut ca scop obţinerea unor noi informaţii despre plasticul adunat în Pacific, dar şi curăţarea unei porţiuni a giganticei insule de gunoi. Ben Lecomte a transmis că speră să inspire cât mai mulţi oameni „să nu mai folosească produse din plastic de unică folosinţă şi să îşi regândească stilul de viaţă”.

Aceasta nu a fost prima expediţie extremă pentru Lecomte. El a parcurs în 1998, pe când avea 31 de ani, traseul dintre Capul Cod, o peninsulă din statul american Massachusetts, şi Franţa, iar, în 2018, a încercat să stabilească un recordul de a fi prima persoană care să înoate din Tokyo, Japonia, până în San Francisco, SUA. Furtunile violente l-au împiedicat să termine traseul.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

„Trăim a șasea mare extincție”. Avertismentul celebrei experte în cimpanzei, Jane Goodall: Viitorul este aproape sortit dezastrului

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Partenerii noștri