Live

Galerie Foto Planta care nu poate fi ucisă în niciun fel și a devenit coșmarul proprietarilor de grădini. Aflată în curte, scade valoarea imobilului

Data actualizării: Data publicării:
Troscotul japonez este o plantă invazivă și aproape imposibil de stârpit. Foto: Profimedia

Dintre cele 13.000 de specii de plante care și-au făcut drum în jurul lumii de la începutul colonialismului în secolul al XV-lea, troscotul japonez este considerat de specialiști deosebit de invaziv și aproape imposibil de stârpit. Cotropește grădinile suburbane, se întinde pe kilometri întregi de teren aflat de-a lungul căilor ferate și invadează canale și parcuri naționale. Planta a evoluat într-unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, iar acum oamenii de știință încearcă cu disperare să găsească o modalitate de a o distruge, scrie BBC.com.

Dacă acestui invadator i s-ar permite pur și simplu să se întindă după bunul plac, ar putea invada rapid toată Marea Britanie – cu excepția zonelor umbrite unde sunt copaci, spune Dan Eastwood, profesor de bioștiințe la Universitatea Swansea din Țara Galilor. „Cred că, dacă l-am lăsa, ar exista o dominație generală”, spune el.

Îndepărtarea completă este extrem de dificilă și, în esență, ar implica săpat la cel puțin 5 m adâncime și aruncarea întregului pământ, ca și cum ar fi radioactiv. Dacă ceva rămâne în urmă, se poate întoarce din nou și din nou – regenerându-se din cele mai mici fragmente chiar și după 20 de ani după ce pare că a dispărut. Un studiu a constatat că troscotul japonez ar putea să recrească dintr-un fragment de rădăcină care are doar 0,3 grame.

Din nefericire, nici nu poți să arunci niște buruieni peste el ca să-l sufoce. „Poate crește din nou, chiar dacă pare moartă”, spune Kevin Callaghan, directorul Japanese Knotweed Specialists, o companie cu sediul în Londra, dedicată eradicării acestei plante.

„Oamenii de știință nu spun, de obicei, «niciodată»”, spune Eastwood, dar el este dispus să ia o poziție îndrăzneață și să spună că „nu ajungeți niciodată să stârpiți definitiv un pâlc de troscot japonez – este literalmente imposibil cu substanțele chimice legale”. „Trebuie să admiri cu adevărat planta”, spune el.

Pe lângă faptul că o monocultură de buruieni înalte de 3 metri nu este ideea tuturor despre grădina perfectă, infestarea cu troscot japonez poate avea și consecințe financiare catastrofale.

În fiecare primăvară, în timp ce vârfurile sale asemănătoare sparanghelului își fac drum în sus prin sol, mii de de terenuri de pe tot globul devin la fel de verzi ca frunzișul său.

În Marea Britanie, prezența unei singure tulpini în curtea unei case poate reduce instantaneu cu aproximativ 5-15% din valoarea imobilului și poate determina multe bănci să refuze un credit ipotecar. Se știe că planta chiar face proprietăți complet lipsite de valoare.

Deci, cum își atinge troscotul japonez rezistența sa uimitoare? Și vom găsi vreodată cum să o învingem?

Un cadou neplăcut

La 9 august 1850, Kew Gardens din Londra a primit un pachet surpriză prin poștă.

Darul, nesolicitat, conținea o serie de plante neobișnuite și o notă care dezvăluie identitatea misteriosului binefăcător - Philipp Franz Balthasar von Siebold, un medic și botanist german.

Von Siebold se întorsese recent de pe teritoriul japonez Dejima, unde a petrecut 6 ani. A fost singurul punct de contact pe care țara l-a avut cu lumea exterioară în perioada izolaționistă Edo, când Japonia și-a închis granițele străinilor timp de peste două secole.

Ca medic renumit, von Siebold a avut un acces fără precedent la o serie de contacte din Japonia și le-a folosit pentru a-și răsfăța pasiunea pentru plante - a avut oameni care colectau exemplare din toată țara. Dar după o vizită rară în interiorul țării, și un incident nefericit care a implicat o hartă interzisă – pe care oficialii locali au găsit-o în bagajele sale – în cele din urmă i s-a cerut să plece.

Așadar, von Siebold a împachetat aproximativ 2.000 de plante și s-a întors în Europa. Transportul includea un arbust magnific, întins, găsit în Asia, inclusiv în Japonia, Taiwan și Coreea de Sud, unde era apreciat pentru utilizările sale în medicina tradițională și, în mod ciudat, ca legumă. Când sunt gătiți, lăstarii săi proaspeți au o aromă acidulată, proaspătă, asemănătoare cu rubarba.

În scurt timp s-a născut „von Siebold & Company” din Leiden – o afacere specializată în vânzarea de plante din Orientul Îndepărtat, cu sediul în Olanda. Și de la început, troscotul japonez a fost una dintre plantele lor vedetă. Încă din 1847, Societatea de Agricultură și Horticultură din Utrecht a acordat o medalie de aur acestei plante ornamentale noi și interesante, iar un singur lăstar costa inițial de 500 de ori mai mult decât Glicina - acea plantă cățărătoare romantică, îndrăgită astăzi pentru florile mov și tulpinile răsucite și lemnoase.

Era firesc ca această frumusețe viguroasă să fie împărtășită cu alții, iar Kew Gardens și-a primit în mod corespunzător propriul său troscot japonez. De acolo, cucerirea sa a fost rapidă. În această epocă victoriană a vastelor proprietăți, oamenii bogați au fost încântați de o plantă japoneză care ar putea umple rapid spațiul și să confere o anumită grandoare tropicală. Aglomerările mari pe care le forma erau deosebit de utile pentru stabilizarea dunelor de nisip, hrănirea animalelor și protejarea pământului de vânt, în timp ce frunzele sale decorative puteau fi adăugate la buchetele ornamentale.

Troscotul japonez a fost un succes – și în doar câteva decenii, și-a afundat adânc rădăcinile în pământul din Oceania, America de Nord și o mare parte din Europa. Multe dintre aceste pâlcuri din secolul al XIX-lea există și astăzi, exact în aceleași locații în care au fost plantate. Se spune că planta supraviețuiește atât grădinii, cât și grădinarului.

Potrivit lui Eastwood, această popularitate timpurie este primul indiciu al puterilor sale formidabile de invazie. „Realitatea este că a fost adus în această țară și plantat în masă începând din epoca victoriană, pe o perioadă destul de considerabilă”, spune el. „Ființele umane au jucat un rol important, când vorbești despre numărul de plante ajunse în ecosistem”.

În căutarea unor noi soiuri neobișnuite, generații de entuziaști ai plantelor au luat exemplare de pe întreaga planetă și le-au verificat în mod activ, pentru a stabili locul unde le priește cel mai mult. Apoi au făcut tot ce le stătea în putere pentru a face acest lucru să se întâmple. Încă din 1856, catalogul de vânzări al companiei „von Siebold & Company” din Leiden a remarcat cu dezinvoltură că troscotul japonez este „ineradicabil” – o caracteristică pe care aparent o considerau ca un beneficiu.

Așteaptă momentul să se strecoare la suprafață, ascunsă în mediu ostil

Troscotul japonez este într-adevăr excepțional – o specie invazivă, cu adevărat ieșit din lumea asta, dintr-un ținut sterp de lavă și gaze toxice. Habitatul natural al plantei îl reprezintă versanții vulcanilor, unde este unul dintre primii care se stabilesc după o erupție. Își poate scufunda rădăcinile de neoprit în rocă vulcanică solidă și proaspătă și acolo va pândi ani de zile, agățându-se de el, chiar dacă tulpinile și frunzele sale de deasupra solului sunt îngropate în magmă incandescentă.

O lume departe de acest mediu ostil, în paradisul înghesuit care este grădina suburbană obișnuită, aceste adaptări naturale înseamnă că troscotul japonez este practic imposibil de învins - ca un bombardier nuclear. Și această istorie este secretul expansiunii sale hotărâte și al supraviețuirii impresionante.

„În fiecare an, când pornește fotosinteza și planta captează lumină, ia acea resursă și o depozitează sub pământ”, spune Eastwood. Părțile de suprafață ale unui troscot japonez se ofilesc și mor în fiecare iarnă, dar rizomii ei – de fapt un fel de tulpină noduroasă, modificată – sunt încă acolo, în sol, ținând zaharurile pe care le-a produs când i-a mers bine. În primăvara următoare, planta trimite noi rădăcini pentru a-și extinde raza laterală, iar acestea, la rândul lor, dau naștere la mai multe tulpini deasupra solului. În acest fel, se strecoară treptat, până când a monopolizat fiecare centimetru de spațiu disponibil.

O legătură dezastruoasă

În prezent, toate plantele japoneze de troscot din Europa sunt de fapt clone ale unui singur arbust de sex feminin – de fapt, se crede că sunt copii identice din punct de vedere genetic ale specimenului care a ajuns la Kew în 1850.

Dar, deși succesul uluitor al plantei este adesea atribuit tendinței acesteia de a se extinde lateral - ajutat de stabilirea ocazională de noi colonii, atunci când solul este mutat dintr-un loc în altul - în mod ironic, această răspândire asexuată ar putea fi singurul lucru care o poate reține de la înmulțire.

Există de fapt mai multe soiuri de troscot japonez în Marea Britanie. Pe lângă cea mai comună varietate, Fallopia japonica var. japonica – aproximativ 98% din plante – există troscot gigant (F. sachalinensis), troscot pitic (F. japonica var. compacta) și altele.

Niciuna dintre aceste plante din Marea Britanie nu a fost crescută din semințe, deoarece toate sunt femele. În ciuda a peste un secol de căutări, marea buruiană-mamă care a colonizat Europa – considerată a fi una dintre cele mai mari plante din lume – nu poate găsi o pereche. Pur și simplu nu se reproduce sexual.

Cu toate acestea, există o posibilitate – și o mare teamă – ca acest lucru să se schimbe.

În timp ce troscotul japonez obișnuit nu intră în contact cu celelalte clone ale sale femele, ocazional hibridizează cu soiurile gigant și pitic. Acest lucru duce la troscotul boem (F. x bohemica), despre care unii experți cred că este chiar mai invaziv decât oricare dintre părinții săi. Este încă extrem de rar în Marea Britanie, dar devine din ce în ce mai comun și se găsește deja pe scară largă în America de Nord, Belgia și Germania.

Și mai există o amenințare la orizont

Problema este că troscotul japonez se poate hibridiza și cu rude mai îndepărtate, cum ar fi vița rusă cu creștere super rapidă (F. baldschuanica) – o plantă originară din Asia, ca și verișoara ei, și crește sălbatic ca specie invazivă.

„Evident că este o îngrijorare”, spune Eastwood. „Am văzut un hibrid [la unul dintre proiectele de cercetare ale echipei sale], care a fost potențial fertil. L-am ucis înainte ca acesta să aibă ocazia să facă semințe – nu aveam să îi permitem să ajungă atât de departe”, spune el.

Dar o legătură între această plantă hibridă și soiul mamă original ar putea, teoretic, să ducă la troscot japonez mascul, adică ar putea face ca planta femelă singuratică din Europa să fie parteneră. Și asta ar putea însemna probleme mari.

Acolo unde s-a întâmplat, troscotul japonez a produs semințe și a proliferat. Într-un loc de cercetare din Philadelphia, s-a descoperit că plantele produc până la 150.000 de semințe în fiecare an per tulpină - dintre care majoritatea s-au dovedit a fi viabile. Deci, deocamdată, oamenii de știință speră doar că această posibilă nouă eră de coșmar a descendenților de troscot nu se va întâmpla prea curând.

O mare greșeală

Nu știa von Siebold, când a trimis prima probă la Londra, că va deveni unul dintre cei mai mari răufăcători din istoria botanică.

Eastwood este dispus să parieze că următoarea mare problemă va fi anemona japoneză. Cu flori roz, violet sau albe în formă de farfurie, pe tulpini subțiri, această plantă este populară pentru că adaugă culoare grădinilor la sfârșitul verii. Dar, ca și în cazul troscotului japonez, se poate răspândi ușor în subteran și poate prelua rapid controlul.

Poate că oamenii nu vor deranja atât de mult un invadator așa de drăguț, și cu siguranță este greu de imaginat o altă plantă care devalorizează o casă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri