Plan. Peste 2.000 de urşi din România vor fi ucişi în următorii 10 ani
Ministerul Mediului propune uciderea a peste două mii de urşi bruni, adică o treime dintre cei existenţi ar trebui ucişi în următorii zece ani pentru a ajunge la un număr "optim".
Agent Green a indicat două țări în care se face trafic de urși: Mai au vreo 200 în sălbăticie. E timpul ca DIICOT să preia cazul puilor
Ce pedepse riscă bărbații care au scos puii de urs din bârlog. Polițiștii nu exclud o legătură cu piața neagră din Rusia
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Strategia Ministerului Mediului este pusă în dezbatere publică. România e în prezent ţara europeană cu cea mai numeroasă populaţie de urşi, estimată la 6.500 de exemplare, dar specialiştii din minister consideră că nu ar trebui să fie mai mult de 4.000. Altfel, se arată în strategie, vom avea în continuare animale care vin peste oameni, în oraşe, sau urşi care atacă fermele şi stânele ciobanilor.
Planul prevede şi relocarea unor familii întregi de urşi, acolo unde aceştia fac probleme, dar şi despăgubirea celor cărora urşii le-au trecut pragul. Ministerul va stabili anual câte exemplare pot fi împuşcate, dar şi în ce zone.
Organizaţiile de mediu se opun deja planului şi spun că, de fapt, se dă drumul la o vânătoare de trofee, în condiţiile în care urşii reprezintă o specie protejată. În plus, ar trebui luate măsuri pentru ca oamenii şi urşii să coexiste şi să se intervină punctual, doar atunci când nu mai există alte soluţii, pentru eliminarea urşilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News