Aeroportul din Frankfurt a fost blocat temporar de un protest al activiștilor de mediu. Opt persoane au fost arestate
Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, și-a suspendat temporar zborurile joi dimineață, din cauza unui protest al activiștilor de mediu care au organizat o demonstrație lângă pistele aeroportului.
Actualizare 12,35 Traficul aerian a fost reluat, iar opt activiști de mediu au fost arestați
Şapte dintre activiştii arestaţi au reuşit să ajungă pe pistă, în timp ce al optulea a rămas blocat la gardul de protecţie al aeroportului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, conform News.ro. Purtătorul de cuvânt al poliției a adăugat că nu toţi activiştii au fost îndepărtaţi, până la momentul declarației.
Traficul a fost întrerupt timp de două ore înainte ca prima pistă să fie din nou operaţională la ora 07:02 (08:02 ora României), a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului. O pistă de decolare a fost redeschisă la scurt timp după aceea. Cu toate că zborurile au fost reluate treptat, traficul rămâne perturbat.
Ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a condamnat joi acţiunea "criminală" şi a cerut sancţiuni dure împotriva activiştilor.
"Se pare că activiştii pentru climă încearcă să facă cât mai multe pagube posibil. Oamenii legii trebuie să răspundă cu maximă severitate", a spus el, solicitând pedepse de cinci ani de închisoare pentru cei care blochează aeroporturile. "Oricine îşi forţează intrarea în aeroporturi, ocupă pistele şi blochează avioanele pune în pericol vieţile oamenilor", a adăugat el.
--- Știre inițială ---
„Pasagerilor li se cere să nu meargă deocamdată la aeroport”, a transmis aeroportul pe platforma de socializare X, recomandând călătorilor să verifice situația zborului lor și să ia în calcul întârzierile.
Due to an ongoing Demonstration at the airport flights are currently suspended. Passengers are asked not to go to the airport for the time being. Instead, it is recommended tocheck the status of your flight before traveling to the airport and allow extra time for your journey. pic.twitter.com/lkxAxDrIf5
— Frankfurt Airport (@Airport_FRA) July 25, 2024
Activiștii pentru climă de la „Ultima Generație” au transmis într-o declarație că șase protestatari au tăiat un gard și au ajuns în diferite puncte din jurul pistelor aeroportului din Frankfurt, cu afișe pe care scria „Petrolul ucide”, conform Reuters.
Grupul, care dorește ca guvernul german să respecte acordul global pentru renunțatea la folosirea de petrol, gaze și cărbune până în 2030, a enumerat mai multe țări din Europa și America de Nord în care sunt planificate proteste similare, ca parte a unei campanii care a început miercuri.
‼️OIL KILLS‼️
— Letzte Generation (@AufstandLastGen) July 24, 2024
Norway, Finland, Germany, Switzerland, Austria, United Kingdom, Spain, Sweden
Today, civil resistance groups across Europe staged a coordinated protest at airports. We are demanding a fossil fuel phase out by 2030.#OilKills #FossilFuelTreaty
1/2 pic.twitter.com/qyXTbjPMGL
Proteste ale activiștilor de mediu au fost organizate în mai multe aeroporturi din Europa
Miercuri, mai multe organizaţii de mediu au desfăşurat acţiuni împotriva aeroporturilor din Europa, inclusiv aeroportul Heathrow din Londra, cel mai mare din Europa, şi aeroportul Köln din Germania.
Potrivit poliţiei londoneze, şapte persoane au fost arestate la Heathrow şi alte trei în alte locuri. La Köln (vest), activiştii au rămas blocaţi pe pistă, blocând traficul timp de patru ore. În Finlanda, nouă activişti au blocat pentru scurt timp controalele de securitate la aeroportul din Helsinki, în timp ce la Barcelona (Spania), cinci activişti au fost interceptaţi înainte de a putea rămâne pe pistă, aşa cum intenţionau, potrivit Oil Kills. În Elveţia, la Zurich şi Geneva, activiştii au blocat căile de acces la aeroporturi.
Patru activişti au pulverizat o substanţă portocalie în sala de aşteptare a aeroportului din Viena, în timp ce alţi doi au întârziat plecarea unui avion cu destinaţia Roma.
Aceste acţiuni au avut loc în contextul în care se anunţase că 21 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată la nivel mondial de la începutul înregistrărilor în 1940, cu o temperatură medie de 17,15°C, depăşind recordul precedent stabilit cu o zi înainte, potrivit reţelei europene Copernicus.
La sfârşitul lunii iunie, Scotland Yard a anunţat că a dejucat planurile Just Stop Oil de a perturba operaţiunile din aeroporturile britanice, arestând 27 de persoane.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News