Live

Peste 300.000 de oameni au murit prematur în 2019 în UE, din cauza poluării atmosferice (raport)

Data publicării:
Limitele de poluare a aerului stabilite de OMS sunt depășite în multe zone din Londra Foto: Guliver/GettyImages

Poluarea atmosferică a provocat 307.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2019, potrivit unui raport publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Bolile cardiace şi accidentele cerebrovasculare sunt cele mai frecvent asociate deceselor provocate de poluare.

Decesele provocate de particulele fine mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) s-au redus cu o treime în ultimii 15 ani, însă, dacă ar fi fost respectate valorile de poluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai exigente, s-ar fi putut evita 58% din decese.

În timp ce UE fixează limita anuală maximă pentru aceste particule la 25 de micrograme pe metru cub, OMS stabileşte această limită la 5 micrograme.

Raportul AEM arată că, în 2019, 40.400 de decese premature pot fi atribuite expunerii la dioxid de nitrogen (NO2) şi alte 16.800 la ozonul troposferic (O3), scrie Agerpres, preluând EFE.

Bolile cardiace şi accidentele cerebrovasculare sunt cele mai frecvent asociate deceselor provocate de poluare, urmate de cele pulmonare.

Raportul arată că UE s află pe drumul bun pentru a obţine obiectivul de a reduce cu peste 55% decesele premature provocate de poluarea atmosferică în 2030 comparativ cu 2005.

Estimările AEM arată că 456.000 de persoane au murit în UE în mod prematur din această cauză, astfel încât obiectivul este de a reduce numărul deceselor la 250.800 pe an în următorul deceniu.

„Investirea în încălzire, deplasare, agricultură şi industrie mai curate oferă o sănătate mai bună, productivitate şi calitate a vieţii pentru toţi europenii, mai ales pentru cei mai vulnerabili”, notează într-un comunicat directorul executiv AEM, Hans Bruyninckx.

Potrivit acestuia, aceste investiţii, pe lângă faptul că „salvează vieţi”, ajută la accelerarea progresului spre neutralitatea emisiilor de carbon şi consolidează biodiversitatea.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele

Partenerii noștri