Live

Pădurea amazoniană, foarte aproape de a nu mai putea fi salvată

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Mario Tama/Getty Images)

Defrişarea pădurii amazoniene din Brazilia s-a accelerat semnificativ, conform ultimelor date ale guvernului brazilian. Echivalentul a trei terenuri de fotbal ca suprafaţă sunt doborâte în fiecare minut în ţara sud-americană, fapt ce ar putea distruge cea mai mare pădure tropicală de pe planetă, relatează The Guardian.

Creşterea bruscă a numărului de copaci doborâţi confirmă faptul că noul preşedinte ale Braziliei, Jair Bolsonaro, a aprobat tăierile ilegale. Tăierile de arbori au fost aprobate pe o suprafaţă de 1345 kilometri pătraţi, cu o treime mai mare decât recordul stabilit precedent de sistemul de monitorizare prin satelit.

Luna iulie va deveni, astfel, prima lună din ultimii 4 ani în care Brazilia pierde o suprafaţă de pădure tropicală mai mare decât Zona Metropolitană Extinsă a Londrei.

Tăierile constante în Pădurea Amazoniană slăbesc puternic rolul stabilizator al pădurii tropicale, esenţial în reglarea climei globale, deja afectată puternic de acţiunile omenirii. Oamenii de ştiinţă avertizează că pădurea este în pericol de a deveni o savană. În acel moment, capacitatea ei de a absorbi carbon va fi puternic limitată, consecinţele pentru restul planetei fiind extrem de îngrijorătoare.

„Este foarte important să continuăm să vorbim despre aceste probleme. În acest moment, e vorba de o serie de evenimente climatice pe care nu le vom mai putea preveni”, spune Philip Fearnside, cercetător la Institutul Naţional pentru Cercetarea Amazonului din Brazilia. „Situaţia în care ne aflăm trebuie să ne facă să acţionăm chiar acum. Din păcate acest lucru nu se întâmplă, mai mult există chiar persoane care neagă că există vreo problemă”.

Bolsonaro şi guvernul său neagă existenţa schimbărilor climatice

Situaţia din Brazilia ar putea chiar să complice ratificarea celui mai mare acord comercial încheiat de ţara din America Latină cu Uniunea Europeană, dacă legislatorii europeni decid că guvernul brazilian nu îşi respectă angajamentul luat ca parte a Acordului de la Paris de a încetini defrişările.

Datele oficiale venite de la Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţiului sunt ruşinoase pentru Bolsonaro. Preşedintele brazilian a încercat să le respingă, afirmând că sunt false, criticându-l şi pe şeful institutului. La începutul săptămânii, Bolsonaro a spus că cifrele ar trebui verificate de ministerul ştiinţelor şi tehnologiei şi să-i fie prezentate lui înainte de a fi făcute publice, fapt ce a alimentat temerile că datele ar putea fi falsificate de guvern în viitor.

În cele 7 luni de când se află la putere, Bolsonaro, care a fost ales cu sprijinul firmelor din agricultură şi minerit, a luat măsuri menite să slăbească agenţiile guvernamentale responsabile cu protecţia pădurilor şi mediului. Agenţia de mediu a fost pusă, efectiv, sub controlul şi supravegherea ministerului agriculturii, condus de un reprezentant al intereselor marilor firme de agricultură.

Nici restul membrilor administraţiei sale nu văd o problemă în schimbările climatice accelerate care se petrec în întreaga lume: ministrul său de Externe a respins cercetările cu privire la încălzirea globală, spunând despre ele că sunt un „complot marxist”. Bolsonaro şi ceilalţi miniştri ai săi au criticat constant agenţia de monitorizare a pădurilor, Ibama, pentru impunerea de amenzi pentru cei care defrişau.

Guvernul brazilian a eliminat sau slăbit, de asemenea, măsurile de protecţie pentru rezervaţiile naturale şi teritoriile indigenilor. La începutul lunii trecute, operaţiuni ilegale pentru minarea aurului au invadat regiunea Yanomami, casă pentru populaţiile indigene în aproapierea graniţei cu Venezuela.

Tăietorii de lemn au devenit, de asemenea, din ce în ce mai agresivi în timpul preşedinţiei lui Bolsonaro. Agenţii însărcinaţi cu protecţia pădurilor au fost atacaţi de cel puţin două ori în timpul serviciului: un camion al Ibama (Agenţia de Monitorizare a Pădurilor) a fost incendiat în Espigao D’Oeste, iar mai multe păduri au fost arse în statul Para.

Cel mai îngrijorător este faptul că ministrul mediului, Ricardo Salles, în subordinea căruia se află agenţii respectivi, a luat partea celor care defrişează. „Industria lemnului merită să fie respectată. Lucrurile care se petrec astăzi în Brazilia, din păcate, sunt consecinţa zecilor de ani de politici publice care nu au nicio legătură cu lumea reală. Noi ne vom ocupa să aducem din nou în legalitate lumea reală şi lucrurile care se întâmplă în toate ţările de la nord la sud”, le-ar fi spus ministrul lui Bolsonaro reprezentanţilor intereselor din industria lemnului.

Dispariţia Pădurii Amazoniene accelerează schimbările climatice care distrug planeta

Brazilia face paşi în spate cu o viteză uluitoare în ceea ce priveşte protecţia mediului. După o reducere cu 80% a defrişărilor între 2006 şi 2012, guvernele succesive ţării au continuat să relaxeze legile care protejează pădurile.

„Vorbim, din nefericire, de nişte politici absurde, însă nu ar trebui să surprindă pe nimeni că Jair Bolsonaro şi ministrul său al mediului ne distrug măsurile de protecţie a mediului”, a spus Carlos Rittl, secretarul executiv al Observatorului Climatic, un ONG format de o coaliţie a mai mult organizaţii de mediu.

Copacii sunt esenţiali pentru stabilitatea climatică. La începutul acestei luni, un studiu a indicat că plantarea unui trilion de copaci ar putea elimina două treimi din emisiile care ajung în atmosferă generate de activitatea industrială umană şi care distrug planeta. Oamenii de ştiinţă spun, însă, că protejarea actualelor păduri, mai ales în zona tropicală, este chiar mai importantă.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Să vedem, mai înșală?”. Gigi Becali s-a săturat să stea treaz până la 3-4 dimineața și a luat decizia: ”Gata!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un avion de mici dimensiuni, cu cinci oameni la bord, s-a prăbușit pe coasta Braziliei. Momentul exploziei a fost surprins de o cameră

Fostul preşedinte brazilian Bolsonaro cere restituirea paşaportului pentru a participa la inaugurarea lui Trump

Indonezia a devenit al zecelea membru al grupului BRICS

Traficanți de droguri, mineri ilegali și disidenți: Tripla alianță din inima Amazonului care devastează cea mai mare pădure tropicală

Partenerii noștri