Live

Octavian Berceanu: Nu avem vaccin pentru deșeuri. Problema va deveni în viitor mai mare decât pandemia

Data actualizării: Data publicării:
"Presiunea pe granițe este enormă!", a spus Octavian Berceanu. Foto: captură video Octavian Berceanu/ Facebook

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit, marți seară, despre gravitatea problemei deversării deșeurilor necontrolat și ilegal în mediul înconjurător, spunând că problema va fi în viitor mai mare decât este acum pandemia. Totodată, el a afirmat că există o presiune mare la graniță, în contextul deșeurilor care sunt transportate ilegal în România.

”Avem toleranță zero. Împreună cu vămile, Poliția de Frontieră, Garda de Frontieră, cu alte instituții ale statului lucrăm – 24 de ore, 200 de tone de deșeuri oprite la graniță.

Presiunea pe granițe este enormă! Trebuie să găsim soluții. Azi am lucrat la proiectele de scannere de container care ne vin pe PNRR, ca să știm exact ce e înăuntru. Avem nevoie de scannere mari. Vămile au o problemă. Noi nu avem culoare la vamă în care să introduci tirul și să pui scannerul acela fix mare să treacă prin el. Nu s-au gândit oamenii...nu au vrut. Nu poți să zici că nu te-ai gândit când ai fluxul ăsta de deșeuri pe vamă. Și nu e de astăzi.

Ceva trebuie să se schimbe în maniera în care instituțiile statului abordează problema deșeurilor din România și a presiunii venite din afară pe importurile mari de deșeuri. Marea parte a deșeurilor pe care le-am găsit, mii de tone, până acum cred că s-au capturat undeva la 3.800 de tone...dar poate e chiar vârful aisbergului a ceea ce facem noi. Baza pe care noi nu reușim să o capturăm e mult mai mare, presupun.

Avem nevoie să regândim problema deșeurilor, importurilor de deșeuri, a salubrității în România, inexistenței infrastructurii care să gestioneze deșeurile. Va deveni în viitor o problemă mai mare decât am avut acum cu pandemia. Va fi în formă continuă. Nu avem vaccin pentru deșeuri”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Acesta a declarat tot la Digi24 că situații cum este cea din zona lacului Beliș, care a ajuns să fie acoperit complet de gunoaie, sunt peste tot în țară acolo unde nu există servicii de salubritate, deși primarii au aceste obligații, ceea ce intră în sfera ilegală a activității unor UAT-uri .

Citește și: Aglomerare infernală de gunoaie pe unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni. Luciul de apă a devenit o mare de PET-uri

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele

Partenerii noștri